Test: Billigere med bensinkort?

Bensinkortene gjør bensinen billigere, men pass deg for lojalitetsfellen!

Publisert

Test: Billigere med bensinkort?

  1. Bensinkortene: Tallenes tale

De fleste store bensinstasjonkjedene tilbyr kort som kan gi den vanlige bilist både betalingsutsettelser og rabatter. Flere av kjedene kan også gi deg bonus gjennom medlemsskap i diverse rabatt- og bonusforeninger. Men faren med disse kortene er at du blindt benytter de selskapene der du har kortavtaler. Dette kan du fort tape på dersom det er billigere stasjoner i nærheten.

De største

Vi har undersøkt betingelsene i de seks største kjedene. To av disse har i tillegg datterkjeder av ubetjente stasjoner med billigere bensin. Disse er også med i denne oversikten. Les mer om kjedenes kreditt- og rabattilbud 2631 TARGET="_top">her.

Vi har konsentrert oss om kort som alle har tilgang til. De fleste kjedene tilbyr også spesielle firmaavtaler, men her kan betingelsene variere sterkt fra bedrift til bedrift, og person til person. Firmakort og storbrukerkort er derfor ikke med i denne oversikten.

Pengene strømmer ut når du fyller bensin. Men du kan krympe flommen ved å følge med og ved benytte de rabatter du har tilgang til.
Pengene strømmer ut når du fyller bensin. Men du kan krympe flommen ved å følge med og ved benytte de rabatter du har tilgang til. Vis mer

Bonus eller rabatt

Vær spesielt oppmerksom på forskjellen mellom rabatt og bonus. En rabatt trekkes fra det du skal betale, slik at regningen blir mindre. Bonusen sparer du opp og kan ta ut i enten penger eller varer. Er bonus knyttet til Domino og Trumf kan den som regel tas ut når du måtte ønske, så snart den er kommet over et visst beløp. Bonus i Forbrukersamvirket får du først utbetalt i begynnelsen av neste år. Det samme gjelder bonuser som bensinselskapene tilbyr på egenhånd.

Kan du velge, bør du selvfølgelig ta rabatt fremfor bonus. Det er bedre at regningen blir mindre med en gang, enn at du får et beløp til disposisjon en gang i fremtiden. (Penger i dag er mer verdt enn de samme pengene om ett år…)

Forskjellig kredittid

De fleste selskapene tilbyr kredittkort som kan brukes kostnadsfritt på kjedens stasjoner. De fleste gir også rabatt på literprisen, og av og til også på andre av stasjonens varer og tjenester. Rentefri kredittid varierer fra to til inntil 55 dager. Noen av kreditt- og bonuskortene koster penger (Trumf, Hydro-Texacos kredittkort med Mastercard, Shells kredittkort og Statoils Verdenskort med Diners), men de fleste er gratis. Kort du får på grunn av medlemskap i diverse foreninger betaler du gjennom kontingenten din.

Du kan som regel velge om du vil få tilsendt faktura, eller bruke autogiro for å betale bensinregningen din.

Lojalitet kan bli dyrt

Vi har altså slått fast at de fleste kortene er gratis i bruk, og at kreditten ikke rentebelastes. Sånn sett er det derfor ingen ting i veien for å benytte disse kortene. Når du i tillegg får rabatter både på bensin og andre varer og tjenester, blir bildet enda mer rosenrødt. Da bør du selvfølgelig bli ekstra oppmerksom. Bensinselskapene gir deg ikke masser av rabatter og gratis kreditt for å være hyggelige. Målet er å få deg til å bli lojal, slik at du handler all din bensin hos dem. Men det bør du selvfølgelig ikke gjøre.

Et aktuelt eksempel:
(Bensinpriser fra DinSides 1931 TARGET="_top">bensinprisoversikt, onsdag 10.03.99, klokken 7.45.)
Du får 10 øre i bonus (utbetales ved slutten av året, eller ved uttak av Trumf-bonus) med euroShell nå du handler bensin på Shells stasjoner. Ved Shells stasjon nær Ullevål Stadion koster bensinen 7,99 per liter. Like ved, på Esso Ullevål, kan du samtidig få en tilsvarende liter for 7,19. Her kan du få 10 øre rabatt (trekkes fra ved betaling av regning den 15. i neste måned) med Esso Personkort.

Med full tank (50 liter) får du 5 kroner i bonus hos Shell og 5 kroner i rabatt hos Esso. Men om du ikke sjekker den faktiske prisen på bensinen, taper du 40 kroner på å handle hos Shell fremfor hos Esso. (35 kroner dersom du har kort hos Shell men ikke hos Esso.) Det utgjør fort store summer i løpet av ett år.

Moralen

Moralen er at den som følger med i markedet kan spare mer enn den som kun benytter rabatt- eller bonustilbud hos én kjede. Men greier du å fri deg fra lojalitetsfellen, er det en del å tjene på å benytte seg av tilbudet om fri kreditt, bonuser og rabatter i tillegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer