Test deg for Alzheimers

Nå blir det mulig å teste seg for Alzheimers sykdom lenge før sykdommen slår ut for alvor. En enkelt screening av hjernen kan avsløre om du er i faresonen

Publisert
Sist oppdatert

Alzheimers sykdom er årsak til over halvparten av demenstilfellene i Norge. Over 30.000 nordmenn lever i dag med sykdommen som fører til omfattende hukommelsestap og tap av vanlig mental kapasitet.

Oppdager tidligAmerikanske forskere har sammenliknet flere metoder for å kunne avgjøre risikoen for utvikling av Alzheimers hos middelaldrende mennesker uten symptomer på sykdommen. De har kommet frem til at en enkel måling av hjerneaktiviteten kan påvise sykdommen lenge før pasienten får klare symptomer på reduksjon av mentale evner.

Testen bruker EEG til å måle noe som kalles P300, et mål for aktivitet i hjernen. Denne målingen kunne gi gode indikasjoner på om pasienten var i et tidlig stadie i utviklingen av Alzheimers sykdom

Kan stoppe utviklingen- På samme måte som kolesterolmålinger kan indikere risikoen for hjertesykdommer vil scanning av hjerneaktiviteten kunne si noe om risikoen for Alzheimers, sier Eric Braverman som er leder av Path Medical Clinics and Research Foundation i New York.

- Ved hjelp av riktig kosthold, medisiner og hormontilskudd kan vi langt på vei begrense utviklingen av Alzheimers. Og dersom vi kan oppdage faresignalene tidligere vil vi også lykkes i langt større grad med å hindre utviklingen av sykdommen, sier Braverman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer