Test: Digipost eller e-Boks - hva skal jeg velge?

Vi har prøvd de to alternativene for digital post, e-Boks og Digipost, som det offentlige vil at du skal velge mellom.

DUELL: eBoks mot Digipost - hvilken av de to er beste alternativ for digitalpost? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DUELL: eBoks mot Digipost - hvilken av de to er beste alternativ for digitalpost? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bare tull, sier folk.

- Hvorfor oppretter staten sin egen e-posttjeneste? Kan de ikke sende oss informasjon via vanlig e-post?

Og hvorfor skal helsevesenet og NAV informere deg på én måte, mens skattevesenet velger en annen (Altinn)?

De ulike statlige etatene og organene har sikkert sine gode grunner. Men én ting er sikkert: De har ikke klart å informere oss om hvorfor det er slik, og hva vi skal gjøre. Om ikke annet, så er digitalpost i hvert fall en informasjonsfiasko.

Hvor forvirret du enn måtte være etter alt informasjonsrotet: Dette er noe myndighetene har bestemt at du forholde deg til. og nå sender de ut mail til 2,8 millioner nordmenn, og ber dem velge digital postkasse.

Ingen tvang, men vil du ikke så skal du!

Du har i realiteten tre valg: Danske eBoks, norske Digipost eller post på papir som i gamle dager.

GAMLEMÅTEN: Du kan fortsatt velge papirbrev, om du absolutt ikke vil ha den nye digitalposten. Foto: PER ERVLAND
GAMLEMÅTEN: Du kan fortsatt velge papirbrev, om du absolutt ikke vil ha den nye digitalposten. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Om du aldri har vært inne på en offentlig portal på nettet og dermed ikke er registrert digitalt, tenger du ikke gjøre noen ting. Dersom du bruker offentlige digitale tjenester, men likevel ikke ønsker denne typen sær-post, kan du reservere deg.

Tross alt bruker de fleste av oss nå mobil, nettbrett og PC/Mac til det meste, så vi vil tro at bare et mindretall fortsatt ønsker vinduskonvoluttene i postkassa.

To valg gjenstår

Da gjenstår det altså to muligheter der ute: Digipost eller e-Boks. Hvilken av de to er det smartest å velge?

Du kan selvsagt velge begge to. Men bare én av dem kan velges for offentlig informasjon.

STRØMREGNING: Fakturaer for strøm, bredbånd og andre faste utgifter lander i digitalboksen din. Foto: TORE NESET/DIGIPOST
STRØMREGNING: Fakturaer for strøm, bredbånd og andre faste utgifter lander i digitalboksen din. Foto: TORE NESET/DIGIPOST Vis mer


Disse digitale postboksene kan brukes til privat informasjon også, for eksempel kvitteringer fra butikker, fakturaer fra kraftselskaper og lignende.

Her er det likevel en viktig forskjell: Mens du ved å velge Digipost gir samtlige private selskaper du har handlet med tillatelse til å sende deg post, må du selv legge inn avsendere hos e-Boks dersom de ikke allerede har avtale.

Flere banker har forhåndsavtaler med en av de to digitale postboksene. For eksempel fikk 100.000 norske bankkunder i januar en mystisk SMS der de ble fortalt at de nå var kunder i e-Boks. Det viste seg å være banken deres, Nordea, som var kunde hos e-Boks, men de som mottok tekstmeldingen fra statlige Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) fikk altså e-Boks-tilknytningen med på kjøpet som vanlige bankkunder.

«TVANGSINNMELDING»: 100.000 nordmenn fikk denne mystiske meldingen rett over nyttår. Foto: TORE NESET
«TVANGSINNMELDING»: 100.000 nordmenn fikk denne mystiske meldingen rett over nyttår. Foto: TORE NESET Vis mer


For disse er det ikke noe problem å melde seg av e-Boks og i stedet velge Digipost eller papir for offentlig informasjon.

Har du bestemt deg for å følge statens befaling og la deg innrullere i en av de to e-postsystemene, så har vi testet begge, slik at du har et bedre grunnlag å bestemme deg på.

LES OGSÅ: Ennå ikke valgt postkasse? Slik gjør du.

e-Boks:

e-Boks er Danmarks enerådende løsning for offentlig e-post. De er allerede godt etablert i Sverige og har vært i Norge siden 2011. Eierne er betalingstjenesten Nets og Post Danmark (tilsvarer Posten i Norge). I Norge har e-Boks etablert eget datterselskap - e-Boks AS. Dette selskapet eies av e-Boks A/S.

RETT INN: E-boks starter med sikker innlogging, og du har dermed tilgang til offentlige papirer med én gang. Foto: TORE NESET/E-BOKS
RETT INN: E-boks starter med sikker innlogging, og du har dermed tilgang til offentlige papirer med én gang. Foto: TORE NESET/E-BOKS Vis mer

Registrering: Klikk på «Ny bruker». Deretter får du valget mellom å opprette kontoen via BankID (mobil eller brikke) eller via ID-Porten (Difis fellesløsning for sikker innlogging).


Innlogging: Via BankID med brikke eller BankID på mobil. Ingen ytterligere innlogging for å se offentlige brev.

Bruk: I nettleserversjonen er det ingenting å lure på. Veldig enkelt med følgende valg:

 • Innboks
 • Ulest post
 • Kladder
 • Sendt post
 • Slettet post
 • I tillegg kan du registrere avsendere, få oversikt over avsenderne, bestemme hvilken e-postadresse du vil varsles på og flytte offentlig post fra Digipost til eBoks. Du kan også opprette nye mapper for mer detaljert orden.

  Innhold: Du kan registrere e-Boks som din postkasse for offentlig informasjon. Ellers kan du få kvitteringer, fakturaer og lignende fra mange private selskaper. Blant e-Boks sine samarbeidspartnere er Nordea, Danske Bank, DNB, Toyota, Volkswagen, TrønderEnergi, Visma, KLP og Fjellinjen.

  Listen over samarbeidspartnere er ikke spesielt imponerende, og langt kortere enn konkurrenten Digipost sin. Men dette kommer seg kanskje etterhvert.

  App: Finnes for Android, iOS og Windows Phone. Her må du opprette en egen konto meg eget passord. Denne aktiveres med en engangskode første gang. Når det er gjort, er appen svært enkel å bruke. Du finner igjen de samme funksjonene som på nettleserversjonen. I tillegg har du et eget lager for viktige bilder, som du av en eller annen grunn ikke finner igjen i nettleserutgaven.

  LES OGSÅ: Én boks for alt: Slik ville Altinn hatt det

  Digipost:

  Digipost er statseide Posten Norges digitalposttjeneste. Koblinger med tradisjonell post gir Digipost en unik posisjon, siden merkevaren er kjent og nettverket landsdekkende fra før.

  Registrering: Du oppgir e-postadresse (den du bruker til daglig), mobilnummer og passordet du ønsker å bruke. Dermed er du i gang.

  SPAM-FRITT: Både Digipost og e-Boks gir deg bare den viktige posten. Svindlere og lurendreiere slipper ikke inn. Foto: TORE NESET
  SPAM-FRITT: Både Digipost og e-Boks gir deg bare den viktige posten. Svindlere og lurendreiere slipper ikke inn. Foto: TORE NESET Vis mer


  Innlogging: Fødselsnummer og passord. For lesing av offentlig informasjon må du logge den inn en gang til via BankID, BankID på mobil eller MinID.

  Bruk: I tillegg til innboksen finner du eget arkiv for e-kvitteringer (inkluderer kredittkortregninger), usendte og sendte brev. I tillegg har du en egen mappe for valgfrie filer du vil oppbevare trygt (dokumenter, bilder og lignende). Du kan også opprette egne mapper.

  Har du filer som ugjør mer enn 1GB, må du imidlertid betale.

  Innhold: Digiposts liste over samarbeidspartnere er svært omfattende, og personlig har vi så langt ikke opplevd at kvitteringer og fakturaer fra selskaper vi handler med ikke har havnet i innboksen. Det gjelder alt fra enkeltkjøp i butikker til fakturaer for bredbånd, kabel-TV, strøm og mobil. Veldig praktisk og oversiktlig.

  App: Finnes for Android og iOS, men dessverre ikke for Windows Phone. Samme funksjoner som nettleserversjonen.

  LES OGSÅ: Disse er klare for digital postkasse

  Konklusjon:

  e-Boks har den fordelen at det bare er ett innloggingsnivå. Digipost har to: Ett for fakturaer fra private selskaper og én for meldinger fra det offentlige. Det siste krever et høyere sikkerhetsnivå, og kan kun nås med BankID eller annen sikker og godkjent tolags-innlogging. Hos e-Boks må du logge deg inn sikkert fra begynnelsen av, og dermed har du tilgang til alt.

  LÅST: For å se brev fra NAV og andre offentlige etater må du logge deg inn en ekstra gang hos Digipost. Foto: TORE NESET
  LÅST: For å se brev fra NAV og andre offentlige etater må du logge deg inn en ekstra gang hos Digipost. Foto: TORE NESET Vis mer


  Begge er enkle å bruke, og appene er også fine. Minus til Digipost som ikke tenker på den (med respekt å melde knøttlille) minoriteten som bruker Windows Phone. Offentlig informasjon skal være tilgjengelig for alle, uansett hvilken mobil de måtte velge.

  Likevel er Digipost førstevalget vårt slik situasjonen er i dag.

  Grunnen er først og fremst at Digipost allerede har avtaler med en stor del av både offentlig og privat virksomhet, slik at du stort sett får inn alle meldinger og kvitteringer du trenger fra dag én.

  Med e-Boks har du muligheten til å melde inn i prinsippet alle firmaer og institusjoner, men det er altså ekstra plunder.

  Med begge får du god oversikt over alle viktige «papirer», og du slipper dessuten søppelpost. Å ha den kjedelige delen av livet med regninger, innkallinger og utbetalinger på et annet sted enn der du har privatlivet ditt, er jo generelt en god idé.

  Så får vi bare håpe at staten blir enig med seg selv, slik at også skatten kan bli ordentlig integrert i digitalposten.

  LES OGSÅ: Nå kan staten kreve deg for penger via nettet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer