Test ditt selvbilde

Danskenes selvbilde er - i alle fall ved første øyekast - på topp. Men hvordan står det til med ditt?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En undersøkelse utført av PLS Rambøll Management for Jyllands-Posten gir et bilde av danskene som en svært selvtilfreds nasjon.

Men under overflaten lurer kanskje en annen virkelighet?

Selvoppfattelse

I undersøkelsen er om lag 1.000 personer blitt spurt om hvordan de vurderer seg selv i forhold til gjennomsnittsbefolkningen.

Test ditt selvbilde

Resultatene er på ingen måte nedslående: For bare fem prosent av befolkningen oppfatter seg selv som en litt dårligere eller dårligere bilist. Og bare to prosent oppfatter seg selv som en litt dårligere eller dårligere kollega, eller som litt mindre eller mindre intelligent enn gjennomsnittet.


Uansett område føler 80-90 prosent av befolkningen seg enten som gjennomsnittlig eller bedre enn befolkningen generelt. Og i matematikkens navn burde jo ikke det være mulig.

Klikk her for å se hele oversikten over hvordan befolkningen ser på seg selv.

Test deg selv

Nå kan også du teste deg selv i "selvglede" - med utgangspunkt i de samme spørsmålene som danskene ble stilt.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.Resultatene av testen blir lagret hos oss (selvsagt anonymt), og i løpet av neste uke vil du få en oversikt over hvordan selvbildet til dine medlesere ser ut.

Vår uformelle undersøkelse kan selvsagt ikke sies å være vitenskapelig fundert. Men den vil i hvert fall gi en forsiktig pekepinn på det generelle selvtilfredshetsnivået blant DinSides lesere.

Janteloven død?

Ove Korsgaard som er lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet, har en forklaring på den svulmende selvtillit.

- I skolen får vi blant annet vite at vi er "gode". Er vi ikke gode til det ene, så er vi det nok til det andre. En annen forklaring er også at Danmark de seneste årene har blitt synligere på den internasjonale forhandlingsscenen, og en tredje forklaring er medienes fokusering på "de gode", sier Korsgaard til Jyllands-Posten.

Men han mener også at den store selvgleden har en skyggeside.

- Vi er sårbare fordi det er et stort press for den enkelt å leve opp til. Vi vil så gjerne være "gode". Men det er nok en forskjell på det vi sier, og det vi gjør. Det er en overlevelsesmekanisme å se seg selv som bedre enn man egentlig er, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer