TEST: Er du shopaholic?

Klarer du ikke å holde deg unna shopping? Kanskje du er shopoman eller shopaholic? Ta testen, og finn ut om det er sykelig - eller om du bare koser deg i butikken.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste, kanskje flest kvinner, liker veldig godt å shoppe. Men for noen blir koseturene en ren besettelse.

De utvikler en såkaldt tvangsmessig kjøpelyst som faktisk kan sammenlignes med spillegalskap, spiseforstyrrelser og alkohol- og stoffmisbruk.

Og det kan være en dyr sykdom - både i et økonomisk og menneskelig perspektiv.

Forbrukersamfunnet

Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Denne nye lidelsen er blant annet et resultat av vårt forbrukersamfunn. Reklamen forteller oss at vi hele tiden trenger mer. Butikkenes salg er basert på å få oss til å kjøpe ting på impuls.

Og denne utviklingen blir bare sterkere gjennom ordninger som senker terskelen for å kjøpe: Kredittkort, avbetalingsordninger og bestilling gjennom postordre, fjernsyn og Internett, forklarer psykolog Torkil Berge i Norsk Psykologiforening.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.
I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan butikkene lurer oss til å handle mer enn det vi trenger.

Dårlig selvtillitt

Tvangskjøp handler vanligvis om annet enn ren lyst til å kjøpe noe nytt og fint.

- For mange er tvangsmessig kjøping et forsøk på å motvirke dårlig selvtillit. De kjøper ting som kan gi dem økt status i egne og andres øyne. Det kan for eksempel dreie seg om fine klær, også til ektefelle eller barn. De kan få en midlertidig euforisk følelse, et følelsesmessig "kick" av selve kjøpeakten, sier Berge.

Det følelsesmessige høydepunktet varer imidlertid sjelden lenge.

- Noen av disse folkene sliter med vedvarende problemer med angst og depresjon. Impulskjøp kan da tenkes å fungere som en form for selvmedisinering. Stadig økende økonomiske bekymringer kan, paradoksalt nok, bidra til at impulsene om å kjøpe bare blir enda sterkere. Kanskje fordi følelsen av ikke å kunne kontrollere problemet blir styrket, sier psykologen.

Periodevis

Kjøpetvangen oppstår i perioder, gjerne 1-2 ganger i uken.

- De fleste har ikke bestemt seg for hva de vil kjøpe før de er i butikken. Men de kjenner bare på seg at de må kjøpe noe. Dette kan oppleves som en ubehagelig spenning i kroppen, en spenning som lettes gjennom dette å kjøpe. Men etterpå plages tvangskjøperne ofte av selvbebreidelser, skyldfølelse eller tristhet, sier han.

For tvangskjøperne er det ikke det de kjøper som er sentralt, men selve handlingen - det å kjøpe noe, som gir den euforiske følelsen.

Søk hjelp

- Hvis det er vanskelig å motstå kjøpeimpulsene, og du har opparbeidet deg gjeld eller fått problemer i forhold til familien, er det lurt å snakke med en person du har tillit til, og diskutere mulige løsninger med vedkommende.

Oppsøker du psykolog, er det ut fra min erfaring nyttig med terapeutiske samtaler kombinert med konkret trening i situasjoner der kjøpelysten er sterk, forklarer Torkil Berge.

(Artikkelen er tidligere publisert på DinSide.)


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer