Test mot voldtektsdop

En pille i drinken kan gjøre deg utsatt for overgrep og voldtekt. Nå kan en liten test avsløre om drinken inneholder dop.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Neddoping av kvinner med påfølgende voldtekt er et fenomen som har fått økende oppmerksomhet de siste årene. Rusmidler som rohypnol, GHB og ketamin i kombinasjon med alkohol kan gi bevisstløshet, hukommelsestap og i verste fall føre til dødsfall.

Det er usikkert hvor omfattende såkalte "date-rapes" er i Norge. Et av problemene med å oppklare slike tilfelle er også at medikamentene ofte forsvinner ut av kroppen i løpet av det første døgnet. Sviktende hukommelse gjør det enda vanskeligere for et offer å kunne bevise et slikt overgrep.

Lommetest mot dop
Det er det engelske firmaet Bloomsbury som nå lanserer sin Drink Detective, en lommetest som raskt kan påvise de vanligste voldtektsdopene i en drink.

- Omfattende bruk av en slik test kan redusere omfanget av denne typen kriminalitet. Testen vil ikke løse problemet men kan være en veldig god start, sier Stanley Grossmann i Bloomsbury til telegrambyrået Reuters.

Testen utføres ved å dryppe noen dråper fra drinken over på et kort som inneholder en kjemisk oppløsning. Om kortet endrer farge betyr det at drinken inneholder andre rusmidler enn alkohol.

På markedet i Norge
Det engelske produktet vil snart være til salgs for omtrent femti norske kroner i flere europeiske land. Men her i Norge har vi allerede et liknende produkt på markedet.

Det er det norske selskapet Meditest som tilbyr produktet "Drink Safe" til salgs over Internett. Produktet fungerer på en liknende måte som den engelske vesjonen og kan gjennomføres på tre minutter. Pruduktet er utviklet av det australske selskapet Drinksafetech som du kan finne på denne webadressen: Drinksafetech

Mozon 06.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer