TEST: Velg riktig kredittkort

Kredittkortverdenen fortoner seg ganske kaotisk med merkenavn på kryss og tvers. Et MasterCard er ikke nødvendigvis et MasterCard, og Visa kommer i mange forkledninger. Men hva er det egentlig som gjør at et kort er bedre enn et annet? Vi hjelper deg å velge!

Publisert
Sist oppdatert

Uoversiktlig

Kredittkortverdenen kan fortone seg ganske kaotisk. Det er ikke bare å velge mellom Visa eller MasterCard.

For eksempel kan et MasterCard ha fullstendig ulike rentebetingelser, avhengig av om du har fått det hos DnBNor, hos Nordea eller General Electric (GE). Hvilke tilleggstjenester kortene inneholder vil også kunne variere, selv om merkenavnet MasterCard brukes.

Det enkleste er gjerne å velge ett gjennom din vanlige bank - men det er ikke nødvendigvis det beste.

Utvalget

Vårt utvalg på 14 kort inneholder derfor en del kredittkort som tilbys av de største bankene, samt noen "nykommere" som profilerer seg med gode renter. For å gi et riktig bilde av den effektive renten, har vi ikke nøyd oss med hva finansinstitusjonene presenterer, som simpelthen er månedsrenten opphøyet i tolvte potens (matematisk rente). Vi har også beregnet den effektive renten av en kjøpskreditt på 10.000 kroner over ett år, inkludert årsgebyrer og rentefri kredittid. (Mer om beregningene kan du lese nederst i artikkelen.)

TEST: Velg riktig kredittkort

  1. Her er resten av prisene


Kredittrenter viktigst

Den aller viktigste egenskapen ved et kredittkort er uomtvistelig kredittrentene. Men hvor viktig er det egentlig med andre tilleggsytelser, som for eksempel reiseforsikring, i et kredittkort? Vi er usikre. Har du reiseforsikring likevel, risikerer du å betale for en dobbeltforsikring du sannsynligvis ikke trenger.

Sikkert er det at tilleggsytelser gjør det vanskeligere å gjøre prissammenlikninger, både for kunder og, for den saks skyld, journalister. I vår rangering har vi derfor sett bort fra tilleggsytelser, og valgt utelukkende å fokusere på kjernetjenesten: renter på kredittkjøp. Resten av prisene finner du her. I vår konkurranse tar vi hensyn til både rentefrie dager ved kredittkjøp og årlige avgifter for bruk av kortene.

Med en effektiv rente på vårt kredittkjøp på rundt 11 prosent, skårer Skandiabanken desidert best på dette området. På en god annenplass, med 14,27 prosent, finner vi Kash, og på en tredjeplass Fokus 365 privat.

Dyre kontantuttak

Fjorten viktige kredittkort
Rentefrie dagerÅrlig "effektiv rente" Effektiv rente 10.000 i ett år
Diners Club Classic5021,727,66
Eurocard Gold4520,9826,65
DnBNOR Mastercard4220,320,36
Nordea Visa Gold4518,9924,04
Nordea Privat Mastercard4519,5621,8
Fokus Gold 4518,1522,7
Fokus 365 Privat**4519,5616,8
Sparebank1 Kort Gold***4521,818,67
Cresco Access020,9820,98
Creditcard.no4521,818,67
Kash5016,914,27
Gebyrfri Visa50*'21,921,9
GE Mastercard4521,718,55
Skandiabanken5012,2010,9
Du kan sortere tabellen ved å trykke på kolonneoverskriftene. *Beregnes av alle selskapene ved at den månedlige nominelle renten opphøyes i tolvte. Tar ikke hensyn til rentefrie dager og årsgebyrer. *'Forutsatt at hele saldoen betales på forfallsdato.


Det er slående, når man ser på priselementene i kortene samlet, at du bør holde tunga rett i munnen når du velger hvilket kort du setter inn i minibanken. De fleste kortene tar seg nemlig klekkelig betalt hvis du bruker dem til å ta ut kontanter. Et uskyldig uttak på 2.000 kroner med kredittkortet kan fort koste deg 80 kroner i gebyr, så her må du passe på. Trykk her, og se gebyrene på kontantuttak.

Juksemaker, pipelort?

Vi har også fanget opp virkningen av at enkelte slett ikke tilbyr rentefrie perioder, og at andre tillbyr dem bare under forutsetning av at du betaler ned hele kreditten på forfallsdato.

Denne snedigheten har vi beskrevet i vår tidligere artikkel om Gebyrfri Visa.no, som beregner seg renter for hele beløpet helt fra kjøpsdato dersom du velger å ikke betale hele saldoen ved forfall.

Der hvor kundeprogram eller annet er helt nødvendig for å få kredittkortet, har vi gjort tilpasninger. For Fokus-Gold har vi lagt til grunn at kredittkortet er kostnadsbæreren for halvparten av prisen for programmet Gold Total.

For reisende

Reiser du mye, vil du gjerne ha lavest mulig valutapåslag. Her utmerker GEs Mastercard seg, med et valutapåslag på 1,5 prosent. Resten av kortene tar standardsatsen på 1,75 prosent for uttak i Europa. Enkelte øker påslaget til 2 prosent utenfor Europa.

Litt om beregningene

For å sammenlikne epler og bananer på en så rettferdig måte som mulig, har vi beregnet effektiv rente ved en kreditt på 10.000 kroner, hvor kun rentesaldoen betales underveis, og hele kreditten nedbetales ved utgangen av året. Dette vil neppe være en realistisk betalingsstrøm hos alle - mange krever at et visst minimumsbeløp av saldoen betales ned underveis, noe som vil kunne gjøre den effektive renten marginalt forskjellig fra vår sammenlikning. Vi har imidlertid måttet gjøre noen forutsetninger, blant annet for å få årsavgiftene inkludert i den effektive renten, og de vi har tatt påvirker neppe rangeringen.

... og vinneren er: Skandiabanken

TEST: Velg riktig kredittkort


Selv om Skandiabanken i går varslet om renteøkninger, ender kredittkortet deres på førsteplass i vår test av 14 mye brukte og profilerte kredittkort. Med en effektiv rente på vårt kredittkjøp på rundt 11 prosent, skårer Skandiabanken desidert best på det vi mener er den desidert viktigste faktoren når du skal velge kredittkort.

Et par særtrekk ved Skandiabankens kort må vi likevel nevne, fordi de vil ikke oppfattes som like positive av alle kunder:

For å få kortet, må kunden opprette konto i Skandiabanken, og reiseforsikringer er ikke inkludert. Det siste er ganske uvanlig blant kortene vi har testet. I hele ni av fjorten kort inkluderes det reiseforsikring dersom en andel av reisen er betalt med kortet.

I beregningene har vi brukt vår egen utmerkede betalingsstrømkalkulator, som beregner effektiv rente til og med av varierende kontantstrømmer.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer