Testamente sparer mye bråk

Samboere får begrenset arverett fra 1. juli, men samboere uten felles barn får stadig ingenting.

Vondere enn det må Før du legger deg til her, er det noe du bør huske på..
Vondere enn det må Før du legger deg til her, er det noe du bør huske på.. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle er gamle når de forlater jordelivet. Forfatteren Stieg Larsson var 50 år da han brått ble syk og døde. Han etterlot seg det mest berømte "testamentofferet" i Skandinavia de siste årene, Eva Gabrielsson. De hadde vært samboere i 30 år, men broren og faren hans arvet nesten hele formuen på rundt hundre millioner kroner. Gabrielsson fikk halparten av parets felles, beskjedne leilighet. (Det vil si, etter mye om og men ga broren og faren til Larsson henne motstrebende også halvdelen som hadde tilhørt ham).

Ektefellen får halvparten

For Eva Gabrielsson fikk Stieg Larssons unnlatelse av å skrive testamente kollossale følger. Hadde Larsson hatt livsarvinger (egne barn eller deres barn) kunne han testamentert inntil 1/3 av sin formue til henne. Men siden han var uten livsarvinger, ville han kunne testamentert henne alt. Broren og faren hadde ikke fått noe.

Hadde Gabrielsson og Larsson vært gift, ville Gabrielsson automatisk arvet halve formuen. Også her kunne han testamentert resten til henne all den stund han ikke hadde livsarvinger.

Men samboere får ingenting.

(Det ovenstående forutsetter norske arveregler. De svenske er svært like. Den konkrete saken kompliseres av et testamente Larsson faktisk skrev i 1977).

Ekteskapet er en kontraktspakke

Når du gifter deg eller inngår partnerskap, kommer du og ektefellen inn under de reglene som gjelder "ektefeller" i en lang rekke lover og forskrifter, blant annet skatteloven og arveloven. De fleste særregler er tonet ned over årene - det er ikke lenger noen vesentlig forskjell i skatt for gifte og ugifte barnløse, for eksempel. Men arveloven utgjør et stort og vesentlig unntak.

Samboere får generelt ingenting, selv om samboere med felles barn får en begrenset arverett etter hverandre fra 1. juli i år. Denne arveretten er langt svakere enn den som gjelder for ektefeller, og må anses nærmest som en trøstepremie for dem som glemte å skrive testamente.

Har du ikke barn med samboeren, står du fremdeles fullstendig uten arverett. Du kan risikere å måtte flytte fra den felles boligen, slik Gabrielsson nesten ble tvunget til.

LES: Begrenset arverett for samboere

Særkullsbarn

Det var en gang Særkullsbarna vil kunne kreve skifte ved et dødsall om ikke annet er fastsatt ved testament.
Det var en gang Særkullsbarna vil kunne kreve skifte ved et dødsall om ikke annet er fastsatt ved testament. Vis mer


Når en gift person dør, foretas det vanligvis ikke noe arveoppgjør etter dødsfallet. Den gjenlevende ektefellen råder over avdødes og felles midler. Dette kalles "å sitte i uskiftet bo". Dette kan man gjøre selv om man har barn med avdøde, men om avdøde hadde "særkullsbarn" - barn som ikke er den gjenlevende ektefellens - kan særkullsbarna kreve skifte med én gang.

Arveloven fastsetter "pliktdeler" på én million kroner til hvert barn og også en pliktdel til ektefelle. Man kan ikke gjøre barn og ektefelle arveløse, men midler ut over pliktdelen kan testamenteres til andre. Om den avdøde har bestemt det i testamente, eller det er fastsatt i ektepakt, kan gjenlevende ektefelle råde over denne frie delen så lenge vedkommende lever.

Dette vil i tilfelle særkullsbarna arve først etter at også ektefellen er død.

Gjør det selv, tja..

Et testamente har enkle formkrav og din "siste vilje" kan uttrykkes i én enkelt setning. Til gjengjeld må formkravene oppfylles fullt ut. For å være på den trygge siden av formalitetene, bør du be en advokat hjelpe deg, men holder du tungen rett i munnen, kan du gjøre det selv. Les hvordan du gjør det i denne artikkelen.

Om testamentet ikke oppfyller formkravene, vil det bli forkastet under bobehandlingen. Om det fyller formkravene, men har bestemmelser som ikke lar seg gjennomføre (for eksempel på grunn av pliktarv) vil din vilje antakelig bli fulgt så langt det går. Men det beste er om testamentets bestemmelser i utgangspunktet er korrekte.

Igjen, det koster kanskje 1.500 eller 2.000 kroner å få hjelp av en advokat. Det kan spare dem som er igjen for mange ergrelser.

Testament for samboere finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer