Tester kur mot brystkreft
Nye midler mot brystkreft er stadig under utvikling. Nå tester engelske forskere et preparat som de hevder kan redusere kreftrisikoen med 70%
Over 10.000 kvinner i åtte forskjellige land skal de neste årene gå gjennom en undersøkelse for å teste medikamentet anastrozol. De mest optimistiske forskerne mener dette medikamentet kan bety mer enn en halvering av brystkrefttilfellene.
- Vårt mål er en verden helt uten brystkreft. Og dette er ikke umulig, sier en optimistisk professor John Forbes som koordinerer undersøkelsen i Australia og New Zeeland til engelske Independent.
Forsker over 10 år
Det er den engelske kreftforeningen som gjennomfører den omfattende forskningen på anastrozol. Arbeidet med å kartlegge effektene av medikamentet vil strekke seg over syv til ti år og har et budsjett på over hundre millioner kroner.
Anastrozole tilhører en gruppe medikamenter som kalles 3. generasjons-aromatase-hemmere. Medikamentene har i flere år vært brukt i behandling av brystkreft med spredning, og testes ut med tanke på bruk ved tidlig kreft.
ATAC-studiet som ble publisert i 2001 tok for seg forskjellene mellom tradisjonell behandling (tamoksifen) og anastrozol. Undersøkelsen konkluderte med at anastrozol er et lovende produkt også ved tidlig brystkreft.
Kjent i Norge
- Dette er ikke noe nytt preparat for oss i Norge. Vi kjenner til gode effekter ved bruk av anastrozol og slike produkter blir da også brukt i brystkreftbehandlingen, sier professor Per Eystein Lønning ved Haukeland Universitetssykehus.
- Den nye medisinen gir stort sett mindre bivirkninger og kan vise seg å være morgendagens preparat mot brystkreft, sier Lønning.
Bedre effekt og færre bivirkninger
Tidligere forskning på anastrozol har vist at preparatet har en rekke fordeler i forhold til hormonbehandling med preparatet tamoxifen. Det gir en større mulighet for at kreften ikke utvikles i det andre brystet og har færre bivirkninger. En av de alvorlige bivirkningene ved bruk av tamoxifen er økt risiko for blodpropp og kreft i livmoren
Mozon 01.10.2003