Tester kur mot brystkreft

Publisert
Sist oppdatert

Tester kur mot brystkreft
Nye midler mot brystkreft er stadig under utvikling. Nå tester engelske forskere et preparat som de hevder kan redusere kreftrisikoen med 70%

Over 10.000 kvinner i åtte forskjellige land skal de neste årene gå gjennom en undersøkelse for å teste medikamentet anastrozol. De mest optimistiske forskerne mener dette medikamentet kan bety mer enn en halvering av brystkrefttilfellene.

- Vårt mål er en verden helt uten brystkreft. Og dette er ikke umulig, sier en optimistisk professor John Forbes som koordinerer undersøkelsen i Australia og New Zeeland til engelske Independent.

Forsker over 10 år
Det er den engelske kreftforeningen som gjennomfører den omfattende forskningen på anastrozol. Arbeidet med å kartlegge effektene av medikamentet vil strekke seg over syv til ti år og har et budsjett på over hundre millioner kroner.

Anastrozole tilhører en gruppe medikamenter som kalles 3. generasjons-aromatase-hemmere. Medikamentene har i flere år vært brukt i behandling av brystkreft med spredning, og testes ut med tanke på bruk ved tidlig kreft.

ATAC-studiet som ble publisert i 2001 tok for seg forskjellene mellom tradisjonell behandling (tamoksifen) og anastrozol. Undersøkelsen konkluderte med at anastrozol er et lovende produkt også ved tidlig brystkreft.

Kjent i Norge
- Dette er ikke noe nytt preparat for oss i Norge. Vi kjenner til gode effekter ved bruk av anastrozol og slike produkter blir da også brukt i brystkreftbehandlingen, sier professor Per Eystein Lønning ved Haukeland Universitetssykehus.

- Den nye medisinen gir stort sett mindre bivirkninger og kan vise seg å være morgendagens preparat mot brystkreft, sier Lønning.

Bedre effekt og færre bivirkninger
Tidligere forskning på anastrozol har vist at preparatet har en rekke fordeler i forhold til hormonbehandling med preparatet tamoxifen. Det gir en større mulighet for at kreften ikke utvikles i det andre brystet og har færre bivirkninger. En av de alvorlige bivirkningene ved bruk av tamoxifen er økt risiko for blodpropp og kreft i livmoren

Mozon 01.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer