Tester ny panteordning

Levér hele posen i ett - og få pengene på konto innen ti dager.

PANT: Den nye panteautomaten som testes ut i Danmark lar deg slippe dette. I stedet kan du levere hele posen uten å ta ut en eneste flaske. Men det koster ... Foto: colourbox
PANT: Den nye panteautomaten som testes ut i Danmark lar deg slippe dette. I stedet kan du levere hele posen uten å ta ut en eneste flaske. Men det koster ... Foto: colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dansk Retursystem A/S tester ut en ny type panteautomat som skal kunne erstatte de gamle hvor du må mate inn flaske for flaske - eller boks etter boks.

Den nye automaten er ubemannet, den tar hele sekken med tomflasker i ett, og du får pengene rett på konto.

Les også: Panter du en flaske til 2,50, får du 3 kroner!

Ny panteautomat: Slik virker den

Den nye panteautomaten som nå i første omgang testes ut i Høje Taastrup utenfor København, er ubemannet. Det betyr at den ikke er satt opp inne i en butikk, men befinner seg på en returstasjon.

Du trenger heller ikke ta de klissete flaskene og boksene ut av posen med tomgods: Den nye automaten lar deg levere hele posen med tomgods i ett, uten å måtte knytte opp og grise deg til med eventuelle rester som gjerne befinner seg i flaskene.

Åpning av teststasjonen av den nye panteautomaten utenfor København 4. september. Foto: Dansk Retursystem AS
Åpning av teststasjonen av den nye panteautomaten utenfor København 4. september. Foto: Dansk Retursystem AS Vis mer


Du må imidlertid benytte spesielle returflaske-poser som er laget spesielt til dette formålet. Disse er utstyrt med en chip som leses ved innlevering - og som parres opp mot identifikasjonen i bankkortet ditt.

Ordningen har en stor ulempe sammenlignet med dagens: Du må betale for returposene - i Danmark koster de seks kroner per stykk.

Men så til fordelen: Du slipper å håndtere (eller glemme) pantelappen når du skal betale i kassen. Pengene for panten du har levert settes nemlig inn rett på kontoen din, etter at du i forkant av panteleveringen har du matet inn bankkortet i pantesystemet. Pengene skal være på konto innen ti dager, og du kan følge med hvor langt det er kommet i prosessen på returordningens nettside.

Vil ha felles-nordisk pantesystem

Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk. Foto: Resirk
Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk. Foto: Resirk Vis mer


Ikke til Norge

I Norge er det organisasjonen Norsk Resirk som drifter ordningen med resirkulering av panteflasker og -bokser. De har ingen foreløpige planer om å innføre et liknende system her til lands.

– Jeg vet at de har dette posesystemet i Danmark, men danskene har et helt annet system enn det vi har i Norge. Jeg vet jo ikke om det kommer en gang i fremtiden, det utvikles stadig nye løsninger, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Norsk Resirk.

Hun forteller er det er opp til automatleverandørene å utvikle denne teknologien, men at de er i tett samarbeide med leverandørene.

– Det har vært diskutert ulike løsninger, men så langt har vi ikke kommet. Ideen om å få det inn på kort eller liknende er veldig god, vi ønsker gjerne at man finner bedre løsninger enn å få pantelappen - for ungdom kunne det kanskje vært smart å få det som tellerskritt, for eksempel, sier Varberg til DinSide.

Hun sier også at det er opp til butikkene å tilby gode pantesteder, og at de også må initiere nye løsninger.

Utvikling av panteautomater i Norge

I Norge er det tre leverandører av panteautomater: Tomra, Repant og Wincor Nixdorf. Av disse er det Tomra som er den desidert største; ifølge Varberg i Norsk Resirk har selskapet omkring 90 prosent av det norske markedet.

Truls Haug, som er daglig leder i Tomra butikksystemer AS, sier til DinSide at han ikke kjenner dette danske systemet veldig godt, og at dette ikke er løsninger de jobber mot.

– Systemet kunne kanskje fungert i storbyer, men generelt er det i Norge mer økonomisk å komprimere produktene før frakt, slik at man ikke frakter så mye luft, sier Haug til DinSide.

En løsning som den de nå tester ut i Danmark mener han kanskje ikke ville være bærekraftig økonomisk i Norge. Han understreker at organiseringen av selve pantesystemet er annerledes i Norge enn i Danmark, og at dette spiller inn når man velger løsninger.

Tomra har den senere tid fokusert mesteparten av utviklingen på det som skjer bak selve pantemaskinen.

– Pantemaskinene blir raskere og mer brukervennlige, og det har kommet mer effektive løsninger på bakrommet - det er der utviklingen har ligget de siste årene. Vi driver konstant utvikling av pantesystemene, sier Haug.

Han forteller at det siste de har kommet med er en ny type sortering på bakrommet som gjør at maskinen ikke stopper om det skulle bli fullt - da sendes tomgodset videre til neste beholder - mens eldre maskiner stoppet når maskinen gikk full.

De har også vist et konsept under Euroshop (bransjemesse i Tyskland) som gjenkjenner flasker ute å rotere produktet for avlesing. Dette vil kunne åpne for andre typer emballasje - som firkantkartonger etc.

Hva gjelder utbetaling av pantepengene, kan de i prinsippet sette på en hvilken som helst løsning for utbetaling av pant, på eksisterende panteautomater. Men dette er også et kostnadsspørsmål.

– Å få pengene til bankkonto er en veldig bra løsning, men også veldig dyr, for da krever bankenes betalingssentral et gebyr per transaksjon, og da går mye av pantepengene dine til det, sier Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer