Tester seg i høytiden

Folk møter oftere opp til kreftscreening hvis den er lagt tett opp til jul, nyttår eller bursdag.

Ny forskning viser at vi oftere møter opp til screening rundt høytider. Foto: colourbox.com
Ny forskning viser at vi oftere møter opp til screening rundt høytider. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny, norsk forskning viser at bedre timing av innkallelser til kreftscreening faktisk kan få flere til å dukke opp til den potensielt livreddende testen.

Kreftscreening er en type studie som skal undersøke deler av befolkningen for å påvise en sykdom i et symptomfritt stadium eller risiko for sykdom, og som forskerne i den norske studien mener at kan forebygge alvorlig kreft.

Les også: Kreftscreening kan gjøre at flere overlever lungekreft

Årsaker til oppmøte

Tidligere forskning har vist at nervøsitet eller uvitenhet om testens fordeler og ulemper er blant grunnene til at folk lar være å møte opp.

- Jeg hadde en hypotese om at erkjennelse av egen alder og det faktum at tiden går og vi blir eldre - i tillegg til de årlige ritualene som bursdag, jul og andre høytider, kunne innvirke på oppmøtet til screening, sier professor Geir Hoff ved Kreftregisteret til Dagens Medisin.

Sammen med overlege Michael Bretthauer ved Kreftregisteret undersøkte han derfor hva som får folk til å møte opp til kreftscreening, med særlig fokus på om det hjelper å ”time” datoen for screeningen til jul, nyttår eller bursdager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer