Tester slankekurene

Fedon Lindberg eller Ernæringsrådet? Nå vil norske forskere teste hvilken slankekur som er best.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det hersker fortsatt stor uenighet om hvilke slankemetoder som faktisk er best for kroppen din på sikt.

De siste årene har dietter med lite karbohydrater og mer proteiner og fett blitt veldig populære. Men det statlige Rådet for ernæring og fysisk aktivitet holder fortsatt på at et kosthold med lite fett er den riktige veien å gå.

Langvarig forsøk
Forskerne ved Ullevål Universitetssykehus ønsker nå å sammenlikne de to forskjellige slanke-filosofiene. De rekrutterer nå 200 frivillige forsøkspersoner som skal holde seg til en av diettene i en periode på 18 måneder.

- Vi er ikke opptatt av slanking på kort sikt, men hvilken metode som egner seg best til å holde vekten nede på lengre sikt. Ikke minst ønsker vi å vite hvordan de ulike metodene slår ut på blodfett, høyt blodsukkernivå, høyt blodtrykk og lavt nivå av "det gode kolesterolet," HDL forteller overlege og professor i ernæring, Serena Tonstad til Aftenposten.

Motiverte deltakere
Klinikk for forebygggende medisin ved Ullevål Universitetssykehus er ansvarlige for gjennomføring av undersøkelsen. Forskerne er de siste dagene blitt nedringt av overvektige som ønsker å være med på prosjektet.

Deltakerne som skal være med på forsøket, må være i risikosonen for høyt blodtrykk, lave HDL-nivåer eller høyt blodsukker. De kan ta medisiner mot høyt blodtrykk, men ikke mot diabetes. Dessuten må de være mellom 30 og 65 år, med stabil overvekt og en kroppsmasseindeks (BMI) på fra 28 til 35 for kvinner, 28 til 40 for menn.

Tonstad legger vekt på at det er viktig å være svært motivert for å kunne følge en bestemt diett over 18 måneder

- Det er viktig at deltagerne ikke faller ut underveis, for det vil gå ut over resultatene til hele forskningsprosjektet, sier Tonstad.

Kan bidra til svar
Forskningsprosjektet har fått støtte fra Norges Forskningsråd for å gjennomføre prosjektet. Deltakerne må selv dekke utgiftene til kostholdet gjennom forsøket.

Forskerne tror ikke dette vil være den siste duellen mellom de to forskjellige slanketeoriene. Undersøkelsen kan allikevel bidra med verdifull informasjon om hvordan de to diettene påvirker kroppen over tid.

- Vi vet ikke om dette prosjektet kan gi det endelige svaret på hvilken metode som er best for å gå ned i vekt over tid, og gi bedre blodverdier når det gjelder fett og sukker. Men resultatene, sammenholdt med andre undersøkelser, kan bidra til et svar, sier Tonstad til Aftenposten.

08.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer