Tester ut forhåndsbetaling av bensin

Prøveordning på Statoil Furuset i Oslo.

En stasjon i Oslo tester ut forhåndsbetalingen for drivstoff. I snitt har det vært mer enn ett tilfelle av at noen stikker fra regningen. Foto: Fred Magne Skillebæk
En stasjon i Oslo tester ut forhåndsbetalingen for drivstoff. I snitt har det vært mer enn ett tilfelle av at noen stikker fra regningen. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å unngå bensintyverier, krever Statoilstasjonen på Furuset i Oslo nå forhåndsbetaling av bensin.

– Slik ønsker vi å unngå et utbredt problem med at folk stikker fra bensinregningen, sier daglig leder Jan Fredrik Conradi ved Statoil Furuset til DinSide.

Les også: Denne bensinpumpen er helt spesiell

Derfor må alle forhåndsbetale

Ifølge Conradi har problemene vokst med stigende bensinpriser.

Statoil-stasjonen har fått positiv respons så langt, kanskje fordi de aller fleste betaler med kort og ikke kontanter. Foto: Fred Magne Skillebæk
Statoil-stasjonen har fått positiv respons så langt, kanskje fordi de aller fleste betaler med kort og ikke kontanter. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


– I snitt har det vært mer enn ett tilfelle per dag, som gir store økonomiske tap for stasjonen, sier Conradi, og legger til at tryggheten for de ansatte også har forsterket behovet for en forhåndsbetaling på stasjonen.

– I mange tilfeller har de dette gjelder vært beruset, og har skapt utrygge situasjoner for de ansatte, forteller Conradi, og understreker at ordningen, som ble innført 6. februar, gjør at de ansatte slipper å mistenke noen for å ha uærlige hensikter.

Forhåndsbetaling ved Oslo-stasjonen er i første omgang en prøveordning, ifølge pressetalsmann Knut Hansen i Statoil.

Han understreker at målet er å stoppe de som bevisst stikker av fra bensinregningen.

– Alle kan glemme seg, men det er uten tvil enkelte som bevisst fyller bensin og stikker av, understreker Hansen.

Les også: Her får de bensin til halv pris over grensen

Kan bli permanent løsning


Prøveordningen har så langt fått positive tilbakemeldinger fra kundene, ifølge Conradi.

– Det har gått fint, og vi har opplevd færre problemer enn forventet. Antakelig skyldes dette den høye andelen som betaler med kort. Dette gjelder 97 prosent av bensinkundene, sier Conradi.

Han regner med at dette vil bli en permanent ordning på stasjonen etterhvert, selv om det ikke er hans avgjørelse. Dessuten tror han flere vil følge etter.

– Jeg tror man kan belage seg på at andre bensinstasjoner med store problemer vil innføre forhåndsbetaling, sier Conradi.

– Vi tester dette ut for å se om det fungerer godt. Deretter vil vi evaluere ordningen, og se an om det kan være aktuelt på flere av Statoils bensinstasjoner, sier Hansen til DinSide.

Flere, store stasjoner kan følge etter

Daglig leder i Bensinforhandlernes bransjeforening, Jan Carho, tror dette kan være et nødvendig tiltak for andre, store bensinstasjoner som ligger ved store veier der det er lett å stikke av.

– Samtidig tror jeg ikke det er noen selvfølge at dette blir vanlig på bensinstasjoner landet over. Mange stasjoner har ikke dette problemet i det hele tatt. Det blir spennende å se om flere selskap følger etter, sier han.

Carho er også skuffet over mangelen på reaksjoner fra politiet, som han mener tvinger frem denne typen betalingsordninger.

– Dette er en trist utvikling. Sakene blir henlagt, og gjør det fritt frem for denne typen uærlig virksomhet. I noen tilfeller har det gått så langt at bensintyvene har kjørt på betjeningen når de forsøker å stikke av, forteller Carho.

Les også: Slik kan Statoil se ut om noen år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer