Nye panteautomater

Tester ut raskere panteautomater

Disse panteautomatene kan komme flere steder, ifølge Tomra. Se hvordan de fungerer.

TØM HER: I denne panteautomaten på Rema 1000 på Jessheim, kan du tømme alle posene dine med tomgods, og så telles panten opp i rekordfart. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TØM HER: I denne panteautomaten på Rema 1000 på Jessheim, kan du tømme alle posene dine med tomgods, og så telles panten opp i rekordfart. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Syns du det tar lang tid å vente i kø foran panteautomaten, før du så blir stående og pante i år og dager?

I 2014 kom det nye panteautomater som skulle gjøre det raskere å pante flaskene ved at den leser strekkoden på etiketten i 360 grader. Nå tester imidlertid Tomra ut noen nye panteautomater hvor det går mye raskere.

I disse panteautomatene, som det finnes tre av så langt, slipper du å legge i én og én flaske - men kan pante hele sekker med bokser og flasker i slengen.

Gode tilbakemeldinger

- Pilotprosjektet har pågått i et par års tid og vi er fortsatt i en testfase, forteller Ingrid Solberg, daglig leder i Tomra butikksystemer til Dinside.

Pant i 2018

Ifølge Infinitum, som drifter panteordningen i Norge, ble 88,6 prosent av flaskene og 87,3 prosent av boksene pantet og registrert på strekkode i 2018. Totalt så er 99 prosent av boksene og 95 prosent av alle plastflasker med pantemerke samlet inn.

De har i dag tre testinstallasjoner av den nye panteautomaten, en på Jessheim, en på Lillestrøm og en i Horten.

Den nye pantemaskinen har en stor beholder der man tømmer flasker og bokser oppi, før disse tromles rundt og panten telles opp. Målet er at det skal gå mye raskere enn med en vanlig panteautomat.

Dinside har prøvd en av maskinene, og der brukte vi 18 sekunder på å pante tolv flasker og bokser.

Du tømmer flasker og bokser rett i beholderen.
Du tømmer flasker og bokser rett i beholderen. Vis mer
Den brukte 18 sekunder på å pante våre 12 flasker og bokser.
Den brukte 18 sekunder på å pante våre 12 flasker og bokser. Vis mer

- Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra kunder som opplever dette som en positiv panteopplevelse og det er nettopp det vi ønsker, sier Solberg.

Hun forteller at det spesielt i begynnelsen av tesperioden var en utfordring at mange hadde andre ting enn flasker og bokser i posene sine.

- Vi har funnet utrolig mye rart som har blitt med inn i maskinen uten at det nok har vært meningen fra de som panter. Da har det til tider kunne vært noen utfordringer siden pantemaskinen ikke er laget for å kunne håndtere hva som helst, forteller hun.

Kan øke pantegraden

Selv om pantemaskinen har vært inne i en testperiode i et par år, har Tomra fortsatt ikke noen eksakt dato for når den nye pantemaskinen blir tilgjengelig for flere, eller hvor den vil dukke opp.

- Hva gjelder timing så jobber vi nå med å ferdigstille produktet. Siden vi foreløpig ikke helt vet når dette blir, så vet vi heller ikke konkret hvor de neste installasjonene vil være, forteller Solberg.

Kjell Olav A. Maldum, administrerende direktør i Infinitum som drifter den norske panteordningen, sier til Dinside at de hele tiden jobber med å gjøre panteopplevelsen enklere og mer tilgjengelig.

- Tror dere panteautomater som gjør det raskere å pante flasker og bokser kan øke andelen flasker og bokser som pantes?

- Når det oppleves enklere og mer effektivt så forventer vi at det vil øke pantegraden. Så svaret er ja! sier Maldum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer