- Testosteronbehandling er sikkert

Undersøkelser gjort av amerikanske forskere viser ingen sammenheng mellom testosteronbehandling og prostatakreft eller hjertesykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Gjennomgangen av 72 studier er siktet inn mot debatten om testosteronbehandling og de potensielle helserisikoene for menn.

- Vi har gjennomgått flere tiår med forskning og har ikke funnet bevis for at testosteronbehandling øker tilfellene av prostatakreft eller hjertesykdommer, sier professor Abraham Morgentaler, som er en urolog tilknyttet Harvard Medical School.

- Selv om det ville vært nyttig med langtidsstudier i stor skala, må det også bli anerkjent at det allerede finnes mye forskning på effekten av testosteron på menn.

Lave nivåer av testosteron kan føre til symptomer som mindre sexlyst, mindre motivasjon, ereksjonssvikt, redusert muskelmasse og bentetthet, depresjon og anemi.

Testosterontilskudd i form av injeksjon, plaster og gelé, er utviklet for å gi menn med fallende testosteronnivåer de normale verdiene tilbake og minske eller fjerne symptomene.

- Testosteronbehandling skal bare gis til menn som har symptomer på lavt testosteron, og en blodprøve som beviser dette. Testosteronbehandling kan være nyttig og sikkert for disse mennene så lenge de blir overvåket av legen sin, sier Morgentaler.

Det har vært kjent siden 1940-årene at en reduksjon i testosteronnivåene kan føre til krymping av en type prostatakreft, og derfor har noen eksperter vært bekymret for at en økning i testosteronnivåene kan føre til vekst i eventuelle skjulte tilfeller av prostatakreft.

Men studien gjort av doktor Ernani L. Rhoden og Morgentaler fant ingen sammenheng mellom høyere testosteronnivåer og prostatakreft. De fant heller ikke beviser for at testosteron førte til prostatakreft - men de fant ut at prostatakreft vanligvis utvikles på den samme tiden i en manns liv som testosteronnivåene senkes.

Frem til i dag har ingen studier vist forskjeller i antall tilfeller prostatakreft for menn som får testosteronbehandling og gjennomsnittsmannen.

Overvåking av prostata under testosteronbehandling er obligatorisk, på grunn av de teoretiske bekymringene om at behandlingen kan stimulere veksten av et skjult krefttilfelle.

Bakgrunnen for at testosteronbehandling blir sett på som en risiko for å utvikle hjertesykdommer er basert på at flere menn enn kvinner har disse sykdommene, og at menn har høyere testosteronnivåer enn kvinner. Men Rhoden og Morgentaler skriver at få, om noen, resultater støtter en årsakssammenheng mellom høye testosteronverdier og hjertesykdommer.

Flere studier tyder derimot på at høyere testosteronnivåer kan han en gunstig effekt på blodpropp og hjertesykdommer, skriver de.

Les mer om testosteron her:

* Testosteron - det nye viagra?

* Mangler du testosteron?

* Hormonkrøll også hos menn

* Testosteron oppskrytt for voksne menn

* Hver femte mann får testosteronmangel

* Når testosteronet ikke virker

Mozon.no, 02.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer