Ti myter om alkohol

Øl og vin gjør fin, og hjernecellene dør når vi tar oss ei skikkelig rotbløyte. Eller hva?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke slik at man mister hjerneceller hver gang man er ute på byen.


Hvor mye kan vi drikke, hva bør vi drikke og kan vi ta medisiner sammen med alkohol? Noen sier det ene, noen sier det andre, så det er ikke så greit å vite hvem vi skal stole på.

Hvor mye kan du drikke? Sjekk her.

Vi har gitt Jørg Mørland, divisjonsdirektør ved divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet, i oppdrag å bekrefte eller avkrefte ti vanlige alkoholmyter:

1. Det er farlig å ta smertestillende sammen med alkohol.

SANT: I utgangspunktet bør man tenke seg nøye om før man drikker alkohol hvis man bruker legemidler og helst snakke med en lege eller farmasøyt. Smertestillende som Globoid og andre tabletter som inneholder acetylsalisylsyre, og Ibux, kan gi blødninger i kombinasjon med alkohol. Paracet er det mest uskyldige smertestillende middelet, men for å være på den sikre siden bør man unngå det også.

Her er noen av de farligste pillefellene

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


2. Alkohol ødelegger virkningen av antibiotika.

USANT: Man har lenge trodd at alkohol øker nedbrytingen av antibiotika i mage- og tarmsystemet og at mengden antibiotika som absorberes, blir redusert. Men alkohol har ingen ødeleggende virkning på antibiotika. Det er likevel ikke lurt å drikke hvis man har en infeksjon, siden alkohol kan svekke kroppens forsvar mot infeksjoner.

3. En skikkelig treningsøkt dagen derpå kan drive ut bakrusen.

USANT: Ingenting påvirker alkoholforbrenningen, og det er godt dokumentert at det ikke er noe å hente i å trene dagen derpå. Enkelte hevder tvert i mot at det kan være uheldig å trene dagen derpå, men at det ikke er skadelig så lenge man lytter til kroppens signaler. Det som derimot er fakta, er at menn får mindre effekt av styrketrening hvis de har hatt en promille på 1-1,5 kvelden før. Alkohol reduserer nemlig testosteronnivået som er nødvendig for å bygge muskler.

Les også: - Øl bedre enn vann etter trening

4. Man ødelegger hjerneceller hver gang man drikker.

TJA: Det er ikke slik at man mister hjerneceller hver gang man er ute på byen. Men jo oftere man drikker og jo mer man drikker, jo større er sjansen for at man mister hjerneceller etter hvert. Så det er en betydelig risiko til stede hvis man drikker ofte og mye, uten at man nødvendigvis er alkoholiker.

5. Øl og vin gjør fin, vin og øl gjør krøll.

TJA: Med tanke på dagen derpå, er det størrelsen på promillen og hvor lenge man har vært påvirket som spiller størst rolle – ikke i hvilken rekkefølge man drikker de ulike alkoholtypene. Det er lurt å la alkoholpåvirkningen sige gradvis på, det vil si at man bør ikke innta mye alkohol for fort. I så måte kan det være lettere å få det til ved å drikke svake alkoholholdige drikker som øl i starten av en drikkeseanse.

Les også: Ti sunne synder

6. Menn tåler mer alkohol enn kvinner.

SANT: Dersom en mann og en kvinne drikker samme mengde alkohol, vil som oftest kvinnen få høyere promille. Dette gjelder som regel selv om mannen og kvinnen veier det samme. Det er hovedsaklig tre årsaker til dette: For det første er menn vanligvis større og har dermed større kroppsvolum å fordele alkoholen på. For det andre har de mer muskler enn fett, mens for kvinner er det ofte motsatt. Det er en fordel fordi muskelvev er vannholdig og alkoholen løses godt i vann. Menn har også litt større enzymaktivitet enn kvinner i magesekken, og bryter dermed alkoholen lettere ned før den tas opp i blodet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


7. Allergitabletter kan forebygge fyllesyke

USANT: Det er gjort en del studier på dette, og selv om de fleste resultatene er uklare, er konklusjonen stort sett at allergitabletter ikke har noen effekt. Moderne antihistaminer som finnes i allergitabletter, gir stort sett ingen bivirkninger i kombinasjon med alkohol. Men de virker altså heller ikke noe særlig beskyttende. Generelt gjelder det at når bakrusen først har meldt seg, har vi lite å stille opp med.

Kan piller virkelig hjelpe mot bakrusen? Se resultatet av vår uhøytidelige test her.

8. Alkohol hjelper oss å få opp varmen i kulda.
USANT: Årsaken er at alkohol gir en viss utvidelse av blodkarene, og det er en fordel hvis man skal få tilført varme fra omgivelsene. Det betyr at hvis man kommer inn fra kulda og står foran peisen og prøver å varme seg, kan alkohol hjelpe litt. Men hvis man er ute i kulda, vil alkohol bare øke varmetapet.

9. Når det er varmt svetter vi ut alkoholen og kan drikke mer enn vanlig.
USANT: Alkoholen forsvinner hovedsakelig ut av systemet ved forbrenning som skjer i leveren. 95 prosent blir borte på denne måten. To prosent blir borte gjennom lungeluft, mens en-to prosent forsvinner gjennom urin. En prosent forsvinner gjennom svette. Dersom det virkelig er varmt, kan vi kanskje doble dette til to prosent, men det betyr altså nesten ingenting i den store sammenhengen.

10. Lettøl gir ikke promille.
USANT: En kvinne på 58 kilo kan oppnå 0,2 promille hvis hun drikker ei lita flaske lettøl (0,33 l). En mann på 70 kilo kan få 0,2 promille ved å drikke en halv liter lettøl.

Slik overlever du bakrusen

Først publisert: 22.12.2007
Sist oppdatert: 13.06.2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer