Ti råd mot bassilusker

Plages du av gjentatte omganger med spysyke og forkjølelse?

Omgangssyke er svært smittsomt.. Foto: Colourbox.com
Omgangssyke er svært smittsomt.. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hilser med hendene, tar i ting og biter negler. Og så spiser vi med dem. Veien er kort til fra hendene til luftveiene eller tarmene. Her kan du lese mer om hvorfor det er viktig med god håndhygiene.

Rådene er bygget på opplysninger fra Folkehelseinstituttet og Lommelegen.no

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst

Hvorfor skal jeg vaske hendene?
Infeksjonssykdommer skyldes som regel virus eller bakterier. Og en rekke av våre vanligste infeksjonssykdommer overføres fra menneske til menneske via hendene.

Eksempler på slike sykdommer er forkjølelse, halsbetennelse, influensa og omgangssyke/diaré. Kanskje man nyser eller hoster i hendene, eller ved et uhell får tarmbakterier på hendene. Bakteriene er raske til å formere seg hos sitt nye ”vertskap” og kan noen ganger føre til sykdom.

For noen vil det ha lite å si å få omgangssyke eller influensa, det eneste man risikerer er noen dager hjemme fra jobb i sengen. For andre kan det derimot bli en farlig sykdom som må behandles på sykehus, og noen dør tidligere enn nødvendig på grunn av for eksempel influensa.

I tillegg er det upraktisk å måtte være hjemme fra jobben eller skolen på grunn av omgangssyke.

Hvis du vasker hendene dine fører det til at færre virus og bakterier overføres mellom personer – en god måte å hjelpe sine medmennesker på.

Les også: Hva forteller hosten deg

10 råd for god håndhygiene
God håndhygiene vil kort sagt føre til at du blir sjeldnere syk. Hvis du vasker hendene dine skikkelig i såpe og vann i 30 sekunder forsvinner opptil 99 % av alle mikroorganismene. Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 % av mikroorganismene.

Her er håndhygienerådene du bør følge:

Vask alltid hendene dine etter toalettbesøk. Husk tomlene!

Vask alltid hendene dine før du skal spise.

Unngå å spise med fingrene når du ikke har fått vasket deg.

Vask hendene dine når du kommer hjem fra jobb eller skole.

Bruk albuen når du nyser eller hoster – ikke håndflaten.

Bruk 15 sekunder med såpe og vann ved håndvask.

Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.

Under store ringer kan det gjemme seg bakterier. Ta ringene av og vask dem med jevne mellomrom.

Ikke putt fingrene i munnen, spesielt ikke etter å ha håndhilst ekstra nøye på håndvasken i utlandet. Ta eventuelt med deg en liten flaske med håndsprit som du kan bruke før du skal spise.

Bruk en fuktighetskrem hvis du har tørr hud. Tørr hud er mer sårbar for bakterier og sår.

Antibakterielle såper på kjøkkenet
På butikken kan vi i dag få kjøpt såkalte antibakterielle såper som skal hindre bakterievekst på kjøkkenet. Problemet er at du aldri vil få kjøkkenet ditt rent for bakterier. Ikke engang i en operasjonsstue hvor man tar alle mulige forhåndsregler vil det være fritt for bakterier.

En slik såpe vil derfor ikke ha særlig hensikt. Rådet blir da: kjøp vanlig såpe til bruk på kjøkkenet – det er billigere og bedre.

Håndsprit i barnehager?
Noen barnehager har lurt på om de skal innføre bruk av desinfeksjonssprit for barna. Rådet fra Folkehelseinstituttet er at barna først og fremst skal vaske hendene sine med såpe.

Generelt skal man bruke såpe når hendene er synlig skitne (og det er jo ofte barns hender), og sprit ved usynlig tilsøling.

Å

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer