Ti råd mot bassilusker

Plages du av gjentatte omganger med spysyke og forkjølelse?

Omgangssyke er svært smittsomt.. Foto: Colourbox.com
Omgangssyke er svært smittsomt.. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi hilser med hendene, tar i ting og biter negler. Og så spiser vi med dem. Veien er kort til fra hendene til luftveiene eller tarmene. Her kan du lese mer om hvorfor det er viktig med god håndhygiene.

Rådene er bygget på opplysninger fra Folkehelseinstituttet og Lommelegen.no

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst

Hvorfor skal jeg vaske hendene?Infeksjonssykdommer skyldes som regel virus eller bakterier. Og en rekke av våre vanligste infeksjonssykdommer overføres fra menneske til menneske via hendene.

Eksempler på slike sykdommer er forkjølelse, halsbetennelse, influensa og omgangssyke/diaré. Kanskje man nyser eller hoster i hendene, eller ved et uhell får tarmbakterier på hendene. Bakteriene er raske til å formere seg hos sitt nye ”vertskap” og kan noen ganger føre til sykdom.

For noen vil det ha lite å si å få omgangssyke eller influensa, det eneste man risikerer er noen dager hjemme fra jobb i sengen. For andre kan det derimot bli en farlig sykdom som må behandles på sykehus, og noen dør tidligere enn nødvendig på grunn av for eksempel influensa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.