Ti sannheter om soling

Hvorfor blir huden din rød når du blir solbrent? Og hvorfor blir ikke rødhårede brune?

Foto: 6PA/MAXPPP/colourbox.com
Foto: 6PA/MAXPPP/colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her er ti hete fakta om solen:

1. Hvordan brenner solen huden?Mens du ligger og steker på solsengen eller håndkleet, vil ultrafiolette stråler fra solen trenge seg gjennom huden din og drepe hudceller som vanligvis bidrar til å fornye huden. UVA-stråler trenger dypest inn i huden, men både UVA- og UVB-stråler kan brenne huden.

2. Hvorfor blir solbrent hud rød?For å reparere skaden som er gjort og fjerne døde celler, utvider blodkarene seg, og blodgjennomstrømmingen øker til de brente områdene på huden. Det er det ekstra blodet som gjør huden rød og varm.

3. Hvorfor klør og brenner solbrent hud?Ødelagte celler sender beskjeder til hjernen og signaliserer at de er blitt skadet. Da aktiveres smertereseptorer som gjør huden ekstra sensitiv.

Les også: Mindre kreftrisiko av soling

4. Hvorfor blir huden brun?Som respons på UV-stråler som steker hudens innerste lag, produserer kroppen pigmenter som gjør huden mørkere. Dette pigmentet absorberer stråler og beskytter mot ytterligere skade. De fleste får ikke farge etter bare en dag på stranden eller en omgang i solarium. Det er fordi det tar tid å produsere pigmentet melanin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer