Ti smarte skatteråd

>> Tilbake til hovedsaken

Publisert
Sist oppdatert

1. Spar i BSU

BSU er en veldig skattegunstig spareordning. Bilde: Per Ervland.
BSU er en veldig skattegunstig spareordning. Bilde: Per Ervland. Vis mer


BSU - en gammel traver. Men likevel bør vi ikke unnlate å nevne den her.

- Det er nok en av Norges beste spareordninger, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Rett i lomma

Oppretter du en BSU-konto før nyttår, får du reelt 3.000 kroner rett i lomma. Du kan nemlig spare maksimalt 15.000 kroner hvert år, og skattefradraget er på 20 prosent av dette beløpet.

Totalt kan du spare 100.000 kroner på en BSU-konto, frem til du er 34 år gammel.

Ifølge Nilsen har maksimalbeløpet på 100.000 kroner stått stille i mange år. Hun tror at myndighetene etter hvert vil avvikle ordningen.

Vær også oppmerksom på at rentene på BSU-konti ofte er en del bedre enn på vanlige sparekonti:

BSU-renter

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

2. Ta tapet

Har det vært et dårlig aksjeår? Da kan du få fradrag for tapet. Foto: T. Al Nakib
Har det vært et dårlig aksjeår? Da kan du få fradrag for tapet. Foto: T. Al Nakib Vis mer


Har du tapt penger på aksjer eller fond i 2007? Da er du helt sikkert ikke alene. Aksjemarkedet har nemlig ikke akkurat hatt gylne tider de siste månedene - selv om noen aksjer og fond også har steget mye i verdi i år.

De beste og verste fond

Kan kjøpe igjen

Selger du med tap, vil du kunne få et fradrag på 28 prosent av tapet. Så har du eksempelvis kjøpt aksjer for 100.000 kroner, som i dag er 50.000 kroner verdt, vil du kunne få fradrag for 28 prosent av 50.000 kroner, altså 14.000 kroner.

Ifølge Nilsen er det ikke noe galt i å kjøpe aksjene/fondene etter nyttår igjen, så lenge man sørger for at det er en periode mellom de to transaksjonene.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

3. Vent med gevinst

Motsatt av å ta tapet:

Har du hatt en lukrativ gevinst på aksje- eller fondssparingen, og har du lyst å ta ut pengene snart? Vent til over nyttår, så får du også utsatt gevinstbeskatningen ett år til...

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

4. Spar formueskatt

Vær smart - og slipp formueskatt. Illustrasjon: Per Ervland.
Vær smart - og slipp formueskatt. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Frem til 31. desember får man fremdeles en liten rabatt på aksjer og fond, da likningsverdien settes lavere enn markedsverdien. Fra og med 1. januar er dette endret, slik at aksjer og fond verdsettes til 100 prosent av deres verdi.

Men altså, kjøper du aksjer eller fond den nærmeste måneden, vil dette kunne gi deg en liten rabatt på skatten for 2007.

Husk livrenten

Ifølge Gry Nilsen er det lureste man kan gjøre for å redusere formueskatten å sette penger i kunst, antikviteter, bolig og fritidsbolig. Likningsverdien på disse investeringene er nemlig mye lavere enn deres markedsverdi.

Hun poengterer videre at det er svært viktig å vurdere om man skal selge eventuelle livrenter før nyttår, da verdien av disse etter nyttår vil bli lagt til formuen.

- Man bør virkelig vurdere å ta ut disse pengene før nyttår, sier Nilsen.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

5. Gift deg!

Giftemål kan være lønnsomt for noen.
Giftemål kan være lønnsomt for noen. Vis mer


Kanskje litt på kanten å foreslå giftemål bare for å spare penger? Men går du uansett i slike tanker, kan det være lurt å vite at noen samboere vil kunne få en klekkelig skattebesparelse ved å gifte seg.

Spar 10.000 kroner

Om den ene i forholdet har en svært lav lønnsinntekt, under cirka 65.000-70.000 kroner i året, vil paret (om de er gift) kunne liknes i skatteklasse 2. Dette fordi vedkommende som tjener mest vil kunne utnytte fradraget til den som tjener minst.

Ifølge skatteeksperten vil det være mulig å spare rundt 10.000 skattekroner på dette stuntet.

- Og man kan jo bare utsette bryllupsfesten. Man trenger jo bare papiret, ler hun.

Likevel er det viktig å være oppmerksom på, dersom den ene eller begge samboere har barn fra før, at de ved et giftemål vil miste skattefradraget som enslig forsørger. Giftemålet er altså bare lønnsomt om ingen av de to har barn fra før (men de kan gjerne ha barn sammen).

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

6. For frilansere og selvstendige

Frilansere og selvstendige næringsdrivende kan spare til egen pensjon, på samme måte som vanlige ansatte har OTP-ordninger gjennom jobben deres.

Frist i mars

Dette er skattemessig veldig gunstig. For betaler du toppskatt (cirka 50 prosent), og sparer du 10.000 kroner i pensjonsordningen, koster det bare 5.000 kroner. Du slipper med andre ord mye skatt.

Ifølge Gry Nilsen er har man frist helt til mars for å sette i gang en slik spareordning.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

7. Gi gaver

Hyggelig med gaver... Bilde: Per Ervland. Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Hyggelig med gaver... Bilde: Per Ervland. Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Frem til nyttår er størrelsen (les: verdien) på vanlige gaver (til eksempelvis bursdager og jul) knyttet opp mot giverens økonomi. Er man rik, kan man gi mer enn om man er mindre velbeslått, før mottakeren må betale arveavgift.

Endres 1. januar

Fra nyttår blir denne regelen endret, slik at alle må forholde seg til et fast beløp. Beløpet er på en halv G, eller 33.400 kroner. Så mye kan du altså motta i gave, før du må betale arveavgift.

Men altså, om du er formuende, så er det bare ut denne måneden at du kan tillate deg å gi dine familiemedlemmer en enda dyrere gave.

Les også: Nye regler for pengegaver

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

8. Arveforskudd

Har man brukt opp fribeløpet, må man betale arveavgift på resten. Bilde: Per Ervland.
Har man brukt opp fribeløpet, må man betale arveavgift på resten. Bilde: Per Ervland. Vis mer


Er man formuende, kan det også være lurt å tenke på å gi bort penger før nyttår, noe som selvsagt vil redusere formueskatten.

Per i dag kan hver giver gi hver mottaker totalt 250.000 kroner uten at vedkommende må betale arveavgift. Det betyr eksempelvis at et barn kan motta totalt 500.000 kroner fra sine foreldre uten å måtte betale avgift. Videre kan en person som har tre barn, gi bort totalt 750.000 kroner.

Oppbrukt

Har man gitt bort, eller mottatt, 250.000 i arv fra én person, er det viktig å være oppmerksom på at fribeløpet da er brukt opp for evig. Da må det betales arveavgift på resterende beløp som måtte komme fra vedkommende senere.

Men man kan altså motta 250.000 kroner fra andre som man er berettiget til arv fra.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

9. Frivillige organisasjoner

Ifølge Gry Nilsen kan man gi opp til 12.000 kroner skattefritt til frivillige organisasjoner, eksempelvis Redd Barna eller Røde Kors. Det er imidlertid veldig viktig at man blir registrert med fødselsnummer, ellers vil man ikke kunne trekke dette fra på skatten.

Også til forskning

Videre er det også mulig å gi penger til forskning. Skattefritt beløp er 10.000 kroner, eller maksimalt ti prosent av alminnelig inntekt.

Har man eksempelvis 250.000 kroner i alminnelig inntekt, kan man altså gi bort 25.0000 kroner til forskning, uten å måtte skatte av dette beløpet.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

10. Telefon/bredbånd

Har du høy telefonregning, kan det være skattemessig lukrativt å ha en arbeidsgiver som er villig til å etablere en telefongodtgjørelses-ordning før nyttår.

Jo høyere, jo bedre

Eksempelvis kan en person som har årlig telefonregning på 18.000 kroner velge å:

A) La bedriften betale hele regningen, noe som betyr at personen må skatte av 4.000 kroner.

B) Selv betale 4.000 kroner, og la bedriften betale de resterende 14.000 kroner.

- Jo høyere telefonregning en person har, jo mer vil vedkommende få ut av en slik ordning, avslutter skatteadvokat Nilsen.

Har man to abonnementer, er beløpet man skal skatte av, eller selv betale, 6.000 kroner.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer