Ti tips for surrehuer

Glemmer du nesten din egen bursdag? Slik får du full kontroll.

Hm, hva var det nå den greia vi har inni hodet, het igjen?.. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Hm, hva var det nå den greia vi har inni hodet, het igjen?.. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jo bedre du forstår noe, jo mindre sannsynlig er det at du glemmer det.


Fjernkontrollen som du lette etter kvelden før, finner du i kjøleskapet neste dag. Kontonummeret kan du bare drømme om å holde styr på og når du skal holde en presentasjon på jobben, er du helt avhengig av å ha skrevet ned alt ord for ord.

Vi har stadig flere hjelpemidler, og mobilen kan hjelpe oss å huske når nevøen vår har bursdag, mens kalenderen i mailboksen vår minner oss på møtet vi må gå i.

Les også: Få fart på hukommelsen

- Men god hukommelse er fortsatt et mektig våpen i vår verden, skriver spaltist i MSN Encarta, Tamin Ansary.

Han har benytter enhver anledning til å fritte ut folk han treffer om deres triks for å huske bedre og har også snakket med en rekke eksperter om hukommelse. Her er hans ti beste råd til hvordan du kan huske spesifikke ting og forbedre din generelle hukommelse:

1. Vær oppmerksom: Du kan ikke huske noe du aldri har fått med deg, så ikke konsentrer deg om hundre andre ting når du prøver å lære eller huske noe. Vend hele oppmerksomheten din mot det minst én gang.

Hm, hva var det nå den greia vi har inni hodet, het igjen?.. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Hm, hva var det nå den greia vi har inni hodet, het igjen?.. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


2. Forstå: Jo bedre du forstår noe, jo mindre sannsynlig er det at du glemmer det.

3. Gjenta og bruk: Like etter at du har lært noe, bør du gjenta det – gjerne høyt. Enda bedre er det om du bruker det på din egen måte. Hvis du for eksempel vil huske en vits, kan du fortelle den til noen og prøve å få dem til å le.

Les også: Gap opp for bedre hukommelse

4. Lag grupper: Selv om korttidshukommelsen bare kan takle rundt sju elementer av gangen, kan du omgå grensen ved å gruppere elementene og tenke på hver gruppe som en enhet. Senere kan du pakke ut de ulike gruppene. Å huske tallene 5, 4, 6, 1, 9, 8, 6, 5 og 8 er vanskeligere enn å huske 546, 198 og 658.

5. Gjør det forståelig: Det er vanskelig å huske ting som ikke betyr noe. Sammenlign disse to setningene:

* Firedoblet smittet antallet siden med blitt Norge i er pasienter 1995.

* Siden 1995 er antallet pasienter som er smittet med Salmonella i Norge blitt firedoblet.

Hvis du skal huske noe som i utgangspunktet ikke gir noen sammenheng, som for eksempel et skiltnummer på en bil, kan du ta de ulike bokstavene og tallene og lage en historie: VE37685 kan for eksempel bli "Viril enke på 37 hadde sex med 85-åring".

Les også: Er barnet ditt et geni?

6. Visualiser: Let gjennom informasjonen etter noe du kan gjøre om til et tankebilde. Hvis du akkurat har møtt en Harald Eik, kan du se for deg slottet med Kong Harald og de store trærne i parken utenfor. Jo sprøere bildet er, jo mer sannsynlig er det at det klistrer seg til hukommelsen.

7. Knytt det opp til en melodi: Det kan være lettere å huske noe hvis du setter musikk til det. Skal du på butikken, kan du for eksempel prøve å få ”Bæ, bæ, lille lam” til å passe: ”Egg, smør, melk og mel, sukker, gjær og flesk”. Du kan også prøve å tromme rytmisk på bordet mens du repeterer informasjonen du skal pugge.

8. Glem det uviktige: Å glemme er viktig for god hukommelse, men ikke fordi du må rydde plass. Det handler om at du må glemme de mindre viktige detaljene for å avsløre den mer betydningsfulle underliggende strukturen.

9. Knytt informasjon opp til omgivelsene: Hjernen har en tendens til å knytte informasjon opp til det miljøet hvor du ble presentert for den. Hvis du skal testes på noe og du vet hvor testen skal gjennomføres, bør du studere stoffet på et lignende sted. Hvis du ikke vet noe om teststedet, er det lurt å studere på en rekke ulike steder slik at hukommelsen ikke blir låst fast til holdepunkter/stikkord fra ett miljø.

10. La tankene flyte: Hvis du ikke klarer å huke tak i et minne, slutt å fiske etter det, anbefaler ekspertene. I stedet skal du la tankene drive til det mer generelle området: venner som du kjente da, skolen du gikk på, bilen du kjørte... Hvis du er heldig, vil de mer generelle minnene til slutt lede deg til det du spesifikt var på jakt etter.

Få flere gode tips her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer