Ti tips mot treningsangst

Har du brutt nyttårsløftet om å trene? Her er redningen:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skal trene minst tre ganger i uka, gå ned fem kilo i løpet av en måned og klare å løpe tre kilometer på et kvarter - selv om vi ikke har trent på et år. Er det rart vi gir opp?

- Feilen mange gjør, er at de starter altfor voldsomt. De skal gjøre alt på en gang og de vil se resultater med en gang. Da blir de slått ned i skoene når de bare blir dødsslitne etter den første uka, sier Ellie Lein som er fysioterapeut og instruktør på Friskis og Svettis.

Dersom du allerede har falt av treningstoget, er du ikke alene, ifølge Lein.

- Vi merker at mange begynner med ny frisk i januar, og da er det mye mer folk enn normalt på treningssenteret. Men utover måneden er kurven kraftig utflatende, før det stabiliserer seg i februar, forteller hun.

Les også: De hippeste treningsformene

Sett realistiske mål

Anders Hall Grøterud, informasjonssjef i SATS med hovedfag i idrettspsykologi, mener mange har et urealistisk forhold til hvor mye de faktisk vil klare å trene.

- Hvis du setter deg for høye mål, vil du bare føle seg mislykka og misfornøyd når du ikke når målene. Ikke tenk at du skal begynne et nytt og bedre liv som består av å trene fire dager i uka. Ha heller to ganger i uka som mål, så kan du heller være ekstra fornøyd hvis du klarer tre ganger, anbefaler han.

Grøterud understreker også at treningssentrene kan hjelpe deg med å bli motivert hvis du ikke klarer å ta deg selv i nakken.

- Det skrives mye om de såkalte støttemedlemmene, men vi ønsker aktive medlemmer og gjør mye for å hjelpe dem å etablere gode treningsvaner. Vi tilbyr for eksempel ubegrenset med personlig treningsveiledning og premierer regelmessig trening, påpeker han.

Ikke bit på disse treningsmytene

Få treningskick
Er du en av dem som fortsatt biter tennene sammen og gjennomfører de planlagte treningsøktene hver uke, kan du slå deg selv på brystet og begynne å glede deg. Det er nemlig nå det virkelig blir gøy og du får se resultater, mener Ellie Lein.

- Etter fire-seks uker har du kommet over den verste bøygen. Da vil du kjenne at du får kick av å trene og at du nesten har blitt avhengig. Det er også nå du begynner å merke at du blir i bedre form, sier hun.

Lurer du på hvilket treningssenter du skal melde deg inn i? Sjekk DinSides pristest

Slik kommer du i gang:

1. Gjør treningen forpliktende ved å trene sammen med en venn. Et alternativ kan også være å bestille personlig trener.

2. Sett deg realistiske mål. Begynn for eksempel med at du skal klare å gå to mil på ski – og ikke nødvendigvis at du skal gå Birken om åtte måneder. Belønn deg selv etter hvert som du når målene dine.

3. Sørg for å komme i gang så raskt som mulig etter at du har bestemt deg. Den gode følelsen etter trening er kanskje den beste motivasjonen til å fortsette. Book gjerne treningsveiledning jevnlig slik at du oppdaterer treningsopplegget ditt.

Her er dine verste fettfiender

4. Ha alltid en ferdigpakket treningsbag tilgjengelig der du er. Da er det lettere å dra rett fra jobb til trening.

5. Forhåndsbestill gruppetimer. Dette hjelper deg å planlegge treninga di.

6. Velg aktiviteter og treningsformer du trives med, men prøv gjerne noe nytt innimellom for variasjonens skyld. Hvis du egentlig ikke liker treningsstudio – hva med å gå sammen med venner og leie en sal hvor dere kan drive med ballspill?

7. Ta med barna på trening. Flere senter tilbyr barnepass og noen senter har også egne timer for barna.

8. Ikke gi opp selv om du går på en sprekk. Tenk at det er greit, og begynn på ny frisk – ikke vent til neste nyttår før du begynner å trene igjen.

9. Hvis du ikke klarer å motivere deg til å dra på trening, kan du heller gå en tur. Når du først har kommet deg ut, vil du ofte få lyst til å gå en lengre tur enn du egentlig hadde tenkt.

10. Husk at litt trening, er bedre enn ingenting. Alt er bedre enn å sitte i sofaen!

Les også: - Øl bedre enn vann etter trening

Kilde: Friskis & Svettis og SATS

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer