Ti veier til lavere skatt

Glemmer du å sjekke disse postene kan det bli dyrt...

Publisert
Sist oppdatert
I hovedsak er det alle tilfellene der det har skjedd noe i livet ditt, du bør tenke på.


Torsdag denne uken sendes selvangivelsene ut. Her er de viktigste tingene du må sjekke før du leverer den.

Passiv godkjenning

Dersom du har noen endringer, vel å merke. Stemmer det, kan du nemlig slippe å levere. Gjør du ingenting blir den automatisk godkjent.

Det er imidlertid viktig å vite at man er forpliktet, ved lov, til å gi korrekte opplysninger.

Foto/Montasje: Bo Mathisen og Per Ervland Foto: Bo Mathisen
Foto/Montasje: Bo Mathisen og Per Ervland Foto: Bo Mathisen Vis mer


Spør eksperten:
Advokat og leder skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, stiller i nettmøte på DinSide torsdag.

Send inn ditt spørsmål allerede nå!

Same procedure...

Ifølge Gry Nilsen er det gjort svært få regelendringer i skattesystemet siden i fjor - med unntak av noen endringer i innslagspunkt eller prosentsatser.

Tradisjonen tro, har vi her samlet de viktigste punktene du bør sjekke, med hjelp av Gry Nilsen. De er:

 • Skatteklasse:
 • Sykdomsfradrag
 • Reisefradrag
 • Renter
 • Valutalån
 • Aksjer
 • Bolig i utlandet
 • Privat barnepass
 • Lønns- og trekkoppgaver
 • Gaver
Skatteklasse: Likningskontoret holder kontroll på mye, men ikke på endringer i sivilstand og livssituasjon det siste året. Dersom du har giftet deg og forsørger ektefelle eller har blitt enslig forsørger av barn i perioden 1. november 2006 til 31. desember 2007 bør du gi beskjed om dette. Dette gir nemlig rett til å liknes i skatteklasse to, som jo er mest gunstig. Det samme gjelder dersom du har skilt eller separert deg i løpet av 2007, og forsørger barn alene.

Ifølge Nilsen er dette et av de punktene det oftest er nødvendig å rette i den ferdigutfylte selvangivelsen.

Sykdomsfradrag: Dersom man har utgifter på over 9.180 kroner i forbindelse med sykdom, kan man kreve fradrag for ekstraordinære utgifter i forbindelse med sykdom.

- Dette gjelder for eksempel ekstrautgifter til kosthold for diabetikere eller matallergikere eller oppvarmingsutgifter for folk med leddgikt eller andre sykdommer som trenger ekstra varme omgivelser på grunn av smerter eller nedsatt bevegelighet, sier Nilsen.

Her må du fremlegge legeattest på at du er syk, samt ta vare på kvitteringer.

- Utfordringen her ligger i å sannsynliggjøre merutgiftene. Du må vise forskjellen mellom vanlige utgifter og det du selv må betale, sier Nilsen.

Du kan imidlertid ikke regne med å få fradrag for utgifter til alternativ behandling. - Reglene forutsetter som hovedregel at man bruker offentlig norsk helsevesen.

Beløpsgrensen på 9.180 kroner er cirka halvparten av særfradraget for alder og uførhet. Er du pensjonist eller ufør og får alder/uførhetsfradraget, kan du likevel få sykdomsfradrag.

Reisefradrag: Har du flyttet, eller har du byttet arbeidssted - eller har du endret stillingsprosent?

Grunnlaget for beregninger er avhengig av antall reisedager og avstand til jobb. Det reisefradraget som er forhåndsutfylt kan være både for høyt og for lavt.

Renter: De rentene du har betalt til banken kommer med i den forhåndsutfylte selvangivelsen, men dersom du har lånt penger privat, av arbeidsgiveren din, eller i utlandet, må du selv føre dem opp.

Tap eller gevinst på valutalån: Dette må du fylle inn selv, kommer heller ikke med automatisk.

Refinansiering: Har du hatt utgifter i forbindelse med å refinansiere lån, for eksempel utgifter til takstmann eller tinglysning av ny panteobligasjon, kan du få fradrag for dette.

Aksjer: Skatteetaten sender ut et eget skjema for dem som har aksjer i norske selskaper, RF1088. - De som har vanlige norske aksjer skal i prinsippet få dette skjemaet ferdig utfylt med gevinst eller tap og utbytte, men en må selv passe på å føre det inn i selvangivelsen.

Merk at når det gjelder aksjer, og skjemaet RF1088, har det tradisjonelt vært mange feil. Det er derfor viktig å kontrollere tallene nøye.

Har du aksjer i utenlandske selskaper må du selv fylle ut skjema og beregne gevinst eller tap og skattepliktig utbytte - samt føre dette inn i selvangivelsen.

Merk at det også omsettes utenlandske aksjer på Oslo børs, og at en rekke selskaper en gjerne tenker på som norske, som for eksempel SAS, Fokus Bank eller Frontline, er utenlandsregistrerte, og derfor ikke kommer med på RF1088-skjemaene.

Bolig i utlandet Du plikter å opplyse om at du har eiendom i utlandet, så sørg for at dette står oppført. Forholdet mellom ligningsverdi og markedsverdi skal være tilsvarende den prosentsatsen som gjelder i den kommunen du bor. - SSBs nettsider har statistikk fra 2005 som viser forholdet mellom ligningsverdi og markedsverdi i ulike kommuner. Statistikk viste at prosentsatsen er lavere i sentrale strøk, der ligningsverdien lå på 10-15 prosent av markedsverdi, mens snittet for hele landet var cirka 20 prosent.

Legg også merke til at ligningsverdien vil justeres opp med 10 % for alle boliger for 2007. Dersom dette ikke stemmer for utviklingen i ditt område kan du prøve å få justert ned ligningsverdien.


Privat barnepass: Dersom du benytter deg av kommunal barnehageplass eller SFO er foreldrefradraget kommet med i selvangivelsen. Private barnepassløsninger, for eksempel privat dagmamma eller privat barnehageplass er ikke forhåndsutfylt. (Her er det selvfølgelig en forutsetning at det er snakk om hvitt arbeid.)

Lønns- og trekkoppgaver: Sist, men ikke minst, er det viktig at lønnen stemmer. - Har du hatt flere arbeidsgivere, så sjekk at alle lønnsinntektene dine er kommet med. Sjekk også at tallene stemmer, for eksempel at du ikke har fått for høyt skattepliktig beløp for fri telefon - eller for lavt, selvfølgelig.

Gaver: Har du gitt gaver til en veldedig organisasjon? Sjekk at beløpet står i selvangivelsen. Har det ikke blitt fylt ut er det organisasjonen som må melde inn om dette. - Send kvittering til organisasjonen og be dem om å melde inn gaven, sier Nilsen.

En fullstendig liste over organisasjoner som kvalifiserer til skattefritak for gaver finner du på Skatteetatens nettsider.

Nytt av året

Ifølge Nilsen er det få endringer i årets selvangivelse, annet enn justeringer av noen beløp og prosentsatser her og der - og den automatiske godkjenningen dersom du ikke leverer. Hun peker imidlertid på to endringer det kan være greit å være obs på - en god, og en dårlig nyhet:

 • Jobb i utlandet: Jobbet du i utlandet eller mottar du pensjon fra utlandet kommer du bedre ut i år enn tidligere. - Den tekniske gjennomføringen har blitt gunstigere for skattytere, sier Nilsen.
 • Skatt av livrenter: Fra og med 2007 må oppspart verdi i livrenter tas med som en del av formuen.

  Spør eksperten:

  Advokat og leder av skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, stiller i nettmøte på DinSide torsdag.

  Send inn ditt spørsmål allerede nå!

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer