Tid for de små ord

Hadde det ikke vært for Jagland og Pettersens nesten komiske raseri over regjeringens budsjettforslag, hadde vi etter alt å dømme hatt en lavere rente allerede. Men nå starter de konkrete forhandlingene, og man får anledning til også å hjelpe landet og husholdningene litt.

Akkurat hva vi trengte nå.
Akkurat hva vi trengte nå. Vis mer
Publisert

Fra sidelinjen har det vært litt vanskelig å forstå de voldsomme angrepene på sentrumsregjeringens forslag til statsbudsjett. Etter alle solemerker er det et moderat og vanlig forslag. Det foretas en innstramning på omtrent én prosent av statsbudsjettet. Denne innstramningen, på ni milliarder kroner, fordeles 50/50 på skatteøkninger og kutt i statens utgifter.

Skatteøkningene er attpåtil innrettet slik at de vil ramme husholdninger flest med liten styrke. For lave inntekter har regjeringen til og med klart å bake inn skattelette i sitt forslag. Her er både vanskelige og upopulære forslag - det må nok til. Men mye hentes inn gjennom gamle travere som økt tobakksavgift og dyrere brennvin.

Djengis Khan fra Molde

På dette forslaget har de andre partienes ledere reagert med nesten komisk raseri. Yngve Hågensen står med sitt krumme bukkeskjegg og banner og hytter mot presten fra Romsdal. Generalstreik, venner. Dæggern døtte. Mot hva? Skatteletten for vanlige inntekter? Generalstreik mot dyrere rullings?

Jan Pettersen, som har funnet ut at også Høyre må være frekke og krasse, slik som Hagen pleier, har også hentet frem storhornet. Budsjettet er et frontalangrep på norsk næringsliv, sier han. Karl Glad mener det snart ikke vil være bedrifter tilbake i Norge. Forslagene er forferdelige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.