Tid for fotpleie

Ofte tenker vi ikke på føttene før det oppstår problemer. Med litt mer omtanke kan vi både forebygge og redusere fotplager. I denne artikkelen viser hudterapeut Elsebeth Engzelius deg hvordan du passer bedre på bena.

Publisert
Sist oppdatert

- Hva kan vi gjøre i hverdagen for å ta bedre vare på føttene våre?
- Vi kan bruke sko som ikke klemmer føttene på en unaturlig måte. Det kan være lurt å ha et par gode innesko på jobben, slik at du skifter sko i hvert fall en gang om dagen. Gå ellers barbent så ofte du kan, både inne og ute.

- Hvor ofte bør man selv stelle føttene sine?
- De som har atopiske føtter eller vinterføtter som det også kalles, bør smøre inn bena sine hver dag. Gjerne morgen og kveld. Dersom du har mye hard hud, er det fint om du filer litt hver dag selv både før og etter et fotbad. Dersom du ikke har noen spesielle plager, holder det med å ta et fotbad en gang i uka, file litt hard hud, og smøre inn bena med en god fotkrem etterpå.

- Hvem bør gå til en fotpleier?
- De som har plager som atopiske, veldig tørre føtter, liktorner, fotsopp, fotsvette, hard hud, hudsprekker og liknende trenger hjelp til å pleie føttene. Slike plager er vanskelig å behandle selv, og kan også være både vondt og plagsomt å gå med, sier Elsebeth og legger til at også de som ikke har plager kan ha nytte av en fotpleietime. Da kan man få veiledning om hvordan man kan pleie føttene for å forebygge problemer.

Slik pleier du føttene dine
1.FOTBAD
Begynn fotpleien med å file bort hard hud for deretter å bade føttene i lunkent vann. Bruk gjerne mineralsalt, plantesåpe eller grønnsåpe som er bakteriedrepende. Bruk gjerne et produkt som du nyter lukten av, da blir fotbadet ekstra deilig. Fotbad er avslappende og gir deg også varmen tilbake i kroppen om du er litt frossen. Du bør sitte med bena i vann i ca. 15 minutter slik at huden på føttene blir helt oppmyket.

2. KLIPP NEGLENE RETT AV
Når du skal klippe tåneglene, er det viktig at du har en god neglesaks/klipper, og at du klipper neglene rett av. Ikke rund neglene i kantene, da kan du risikere å få inngrodde negler. Tåneglene blir ofte fine dersom du filer de etter at du klipper dem. Slik unngår du også spisse kanter på neglene, og negleoverflaten får en glatt og fin flate.

3. NEGLEBÅND
Du kan gjerne bruke en orangepinne til å forsiktig rense bort det som sitter under neglekanten og på neglebåndene nederst ved neglene.

4. FIL BORT HARD HUD
Bruk en fotfil til å file eventuelle rester av hard hud. Huden på føttene er fortsatt myk etter fotbadet, slik at den harde huden lett files av med fotfilen. Ikke fil for lenge, slik at du blir sår. Det tar en stund å få bort all den harde huden dersom du ikke har filt føttene på en stund. Husk at det er bedre å file ofte og mindre enn mye og sjelden. Når føttene er ferdigfilte er det fint om du tørker/vasker bort den døde huden som er filt bort før du smører føttene inn med krem.

5. SMØR INN FØTTENE
Avslutt fotpleien med å massere føttene en stund med en mykgjørende krem eller olje. Massasjen får i gang blodsirkulasjonen i bena, og føles også deilig i hele kroppen. Det best er om du kan få noen til å gjøre det på deg! Sitt med bena høgt en stund, og nyt velværen!

6. AVSLUTNING
Kvinner som vil gjøre seg ekstra fine, kan du bruke neglelakk på tærne etter at kremen/oljen har tørket lett inn. Rens i så fall neglene først med neglelakkfjerner og bruk også en underlakk så slipper du at neglene gulner av den fargede neglelakken.

EKSTRA LUKSUS
Hvis du vil unne deg litt ekstra kan du bruke en fotskrubb-krem. Den fjerner død hud og mykgjør hard hud. Dessuten gir den god massasje. Du kan også ta en fotmaske på samme måte som du tar en ansiktsmaske. Smør inn bena, la det sitte på til det tørker, skyll av med varmt vann.

Mozon.no, 21.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer