Tid for tran

Styr unna useriøse forhandlere.

En boks med Möllers Dobbel i dagligvarebutikken koster fra 70 kroner til 93 kroner. Det betyr at en dagsdose, som er to kapsler, koster deg 1,25 kroner om du handler hos Rimi, eller 1,66 kroner om du handler på Mega. Foto: Colourbox
En boks med Möllers Dobbel i dagligvarebutikken koster fra 70 kroner til 93 kroner. Det betyr at en dagsdose, som er to kapsler, koster deg 1,25 kroner om du handler hos Rimi, eller 1,66 kroner om du handler på Mega. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jeg vil nok advare mot kjedesalg og salg på internett. Og så skal man alltid være på vakt når for eksempel frisøren selger vitaminer.


I fjor handlet vi vitaminer og mineraler for 42,4 millioner kroner. I løpet av 2007, brukte norske husholdninger i gjennomsnitt 2,8 prosent av årlig forbruk på helsepleie, og 0,9 prosent av dette ble brukt på legemidler spesielt. C-vitaminer er blant de mest solgte.

- Noen lurer på om vi trenger ekstra C-vitaminer i den tiden vi nå går inn i, og til de vil jeg si at de helst bør fråtse i frukt- og grøntavdelingen, i stedet for å gå på piller. Har man et barn som er fryktelig kresent med tanke på frukt og grønt, og man trenger litt tilskudd, bør de ta en multivitamin for barn - det er nok C-vitaminer i det, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i DinKost.

C-vitaminer

Ifølge Legemiddelindustriforeningens statistikker over de mest solgte legemidlene i Norge i 2007, ligger askorbinsyre på 6. plass over de mest solgte, etter legemidler mot høyt kolesterol, blodpropp, tannråte og prevensjon. Askorbinsyre er C-vitaminer.


Vi trenger ikke spesielle kosttilskudd dersom vi spiser variert. Er du flink og spiser fem om dagen, spiser grønnsaker og tar tran, får du det du trenger av næringsstoffer gjennom kosten. Tar du tran, får du både A- og D-vitaminer og fiskefett samlet der. Det er kun spesielle grupper som anbefales å ta kosttilskudd, så som eldre eller noen barn.

Vi har sjekket prisene på utvalgte tran- og vitaminprodukter. Se prisene nederst i artikkelen.

- Multivitaminer kan kanskje være en løsning for de som slanker seg, er kresne eller spiser lite i en periode, som gjør at det er vanskelig å få dekket behovet. Dette er ikke en erstatning, men det kan være til hjelp en liten periode, sier Arsky i DinKost.

Men tran bør du ta uansett, om du ikke spiser fet fisk 2-3 ganger i uka.

- Generelt sier vi at det anbefales D-vitaminer til alle i måneder med "r" i, men egentlig kanskje i alle årets måneder - om man ikke er veldig god til å spise fet fisk, da, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i DinKost.

Disse kan trenge ekstratilskudd

Slankerne og kresne barn kan trenge litt ekstra vitaminer og mineraler i pilleform for å redde seg gjennom perioder. For øvrig er det andre grupper som kan trenge enkelte tilskudd.

- For kvinner i fruktbar alder som ønsker å bli gravide, anbefaler vi et folattilskudd. Den norske anbefalingen går på at man bør begynne fire uker før unnfangelse og forsette tre måneder ut i svangerskapet. Men det er jo ofte litt vanskelig å planlegge. Den nordiske anbefalingen går ut på at alle som kan bli gravide, bør ta folat. Det er litt lettere å forholde seg til, sier Gunn Helene Arsky.

Folat, eller folsyre, er viktig for dannelsen av røde blodceller og proteiner. Mangel på folat under svangerskapet kan føre til ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen hos fosteret.

- Voksne kvinner, og særlig unge jenter, som mister jern hver måned i forbindelse med menstruasjon, kan trenge eventuelt tilskudd i form av en multivitamintablett med mineraler og jerntilskudd. De bør ikke ta rene jerntabletter uten at det er påvist jernmangel og i samråd med lege, fortsetter Arsky.

Personer som lider av hemokromatose, en arvelig sykdom der kroppen tar opp unormalt mye av det jernet man spiser, bør være forsiktige ved bruk av jernpreparater. For mye jern i kroppen kan gi skade på indre organer fordi kroppen lagrer overskudd av jern der, i første rekke lever, beinmarg og milt. Hvis jernlageret blir for høyt, kan det gå ut over funksjonen til disse organene, og de kan i verste fall svikte. Leverkreft er ikke uvanlig hvis sykdommen forløper udiagnostisert.

Kan vitaminer være farlige?

- Er det farlig å få i seg for mye vitaminer?

B- og C-vitaminer er ikke farlig å få i seg for mye av, i verste fall blir man litt kvalm og uvel. Men det blir jo veldig dyrt tiss, da, for overskuddet kommer jo bare ut igjen med urinen.


- Det kan være farlig med for mye A- og D-vitaminer og endel mineraler. B- og C-vitaminer er ikke farlig å få i seg for mye av, i verste fall blir man litt kvalm og uvel. Men det blir jo veldig dyrt tiss, da, for overskuddet kommer jo bare ut igjen med urinen. Derfor bør man kun velge ett preparat, og holde seg til dosen som er anbefalt, sier Gunn Helene Arsky.

Tran er ofte tilsatt A- og D-vitaminer. Dersom du tar annen type vitamintilskudd i tillegg, bør du følge med så du ikke overlapper. Tar du av en eller annen grunn ekstra mye tran en periode, bør du for eksempel velge et produkt uten tilsatt A- og D-vitaminer.

- Når man er gravid, er det veldig viktig å ta tran. Studier har vist at dette er svært gunstig for fosterets utvikling, men å kombinere det med mange andre tilskudd, skal man være forsiktig med, råder ernæringsfysiolog Janne Strømme i Opplysningskontoret for kjøtt.

- Vi har fettløselige og vannløselige vitaminer. Fettløselige vitaminer lagres i kroppen, og får man veldig mye av det, kan det gi forgiftningssymptomer. Kroppen kvitter seg ikke med disse, som den gjør med vannløselige vitaminer. Men nå snakker vi om store mengder, sier Strømme.

Slik velger du riktig produkt

Det er veldig stor forskjell på ulike tranprodukter, med tanke på innhold. Det faktiske innholdet av omega 3 kan også variere med sesong, på grunn av variasjoner av omega 3-fettsyrer i fisken.

I fjor avslørte Mattilsynet kritikkverdige forhold ved flere trandamperier i Norge. Dette gikk på at noen produserte tran til menneskebruk uten godkjenning, og hos noen var hygienen så dårlig at produksjonen ble stengt umiddelbart.

Dårlige råvarer og dårlig hygiene under produksjonen kan føre til harsk tran, noe som først og fremst er ubehagelig, men som forskere har uttalt kan ha helseskadelige effekter. Mattilsynet understreket i denne saken at tranen renses i flere omganger, og at det ikke er grunnlag for å tro at det medfører helseskade å ta tran.

- For å være på den sikre siden, bør man kjøpe tran eller trankapsler fra store produsenter, de har strenge krav, sier ernæringsfysiolog Janne Strømme.

- Det finnes mange forskjellige produkter på markedet, eksempelvis mange forskjellige tranprodukter. Hva bør man se etter, når man skal velge produkt?

- Alt som kjøpes i dagligvare, på apotek og i velrennomerte helsekostforretninger, er greit. De har produkter som inneholder det de skal, og de er trygge. Om man skal ha et Omega 3-produkt, kan man selvsagt sammenlikne hvor mye som er i hver pakke, og finne ut hvilken som gir mest for pengene. Jeg vil nok advare mot kjedesalg og salg på internett. Og så skal man alltid være på vakt når for eksempel frisøren selger vitaminer, advarer Gunn Helene Arsky.

Sjekk prisene

Vi har sjekket prisene på et utvalg tran- og vitaminpreparater som selges i dagligvarebutikkene. Apotekene selger selvsagt også tilsvarende produkter, men fordi de ikke selger de samme merkevarene, blir det feil å sammenlikne disse på pris - når det ikke er de samme produktene.

Hvor mye omega 3, vitaminer og mineraler som finnes i de ulige produktene er svært forskjellig, og vi tar ikke i denne sammenheng stilling til hvilket produkt som eksempelvis gir mest omega 3 for pengene.

Eksempelvis selger Rema 1000 også Biovita Tran i tillegg til Møllers tran, men denne inneholder mindre omega 3-fettsyrer per ml enn Møllers tran. Biovitas tran er imidlertid billigere - 500 ml. flaske Biovita naturell tran koster 59 kroner, sammenliknet med Møllers naturell tran som koster 75,50 for en like stor flaske. Anbefalt døgndose er den samme for begge produktene. Apotekets tran naturell som selges hos Apotek 1, koster 54,90 for 250 ml.

Priser
ButikkMøllers tran naturell (500 ml)Møllers tran sitron (500 ml)Møllers dobbel (112 stk)Møllers tyggekapsler med jordbær (48 stk)Sanasol (500 ml)Collett kostpluss med Ester C (80 stk) Vitaplex vitamineral (100 stk)
Rema 100075,50967476,5043,5059 
Ica supermarked79,9097,9074,90Nei44,9063,9051,90
Kiwi77,9096,9074,9078,901)44,9059,901)48,90
Meny7999898544,9064,9051,90
Rimi789969,50Nei44,50842)51
Prix76,996,575,50Nei43,9083,9048,90
Mega8110593Nei49,9083,9051,90
1)Utgående varer.
2) Kun boks med 90 stk


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer