Tidlig pubertet kan gi stoffmisbruk

Barn som kommer tidlig i puberteten har større risiko for å utvikle misbruk av tobakk, alkohol og narkotika enn de som er tregere.

Publisert
Sist oppdatert

Tidlig pubertet er viktigere enn både alder og klassetrinn, viser en studie omtalt i tidsskriftet Pediatrics.

EksperimenteringPuberteten markerer begynnelsen av voksenalderen, og begynnelsen av en periode med høy risiko for stoffmisbruk. For ungdom er dette en fare, uansett om puberteten er tidlig eller sen.

- Når puberteten forekommer tidlig, entrer personen den høye risikoperioden på et tidligere tidspunkt, og derfor er risikoperioden forlenget, skriver studiens forfatter, doktor George C. Patton i Pediatrics.

Patton er professor i ungdommelig helse på the Centre for Adolescent Health i Melbourne, Australia. Studien viser at det vil hjelpe å gi yngre barn informasjon om stoffmisbruk.

Økte oddsNesten seks tusen unge mellom ti og femten år ble brukt i studien, og Patton samarbeidet med the University of Washington i Seattle. Barna i undersøkelsen fikk spørsmål om bruk av tobakk, alkohol og marijuana, og ble i tillegg bedt om å vurdere sin egen biologiske utvikling.

Oddsene for at en elev hadde brukt stoff i løpet av livet, var nesten dobbelt så høy for ungdom midt i-, og tre ganger så høy for ungdom sent i puberteten. Ungdommene som var på et sent stadium i puberteten, fortalte om flere venner som var stoff-brukere, og forhold som delvis krevde bruk av stoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer