Tidlig pubertet kan gi stoffmisbruk

Barn som kommer tidlig i puberteten har større risiko for å utvikle misbruk av tobakk, alkohol og narkotika enn de som er tregere.

Publisert
Sist oppdatert

Tidlig pubertet er viktigere enn både alder og klassetrinn, viser en studie omtalt i tidsskriftet Pediatrics.

EksperimenteringPuberteten markerer begynnelsen av voksenalderen, og begynnelsen av en periode med høy risiko for stoffmisbruk. For ungdom er dette en fare, uansett om puberteten er tidlig eller sen.

- Når puberteten forekommer tidlig, entrer personen den høye risikoperioden på et tidligere tidspunkt, og derfor er risikoperioden forlenget, skriver studiens forfatter, doktor George C. Patton i Pediatrics.

Patton er professor i ungdommelig helse på the Centre for Adolescent Health i Melbourne, Australia. Studien viser at det vil hjelpe å gi yngre barn informasjon om stoffmisbruk.

Økte oddsNesten seks tusen unge mellom ti og femten år ble brukt i studien, og Patton samarbeidet med the University of Washington i Seattle. Barna i undersøkelsen fikk spørsmål om bruk av tobakk, alkohol og marijuana, og ble i tillegg bedt om å vurdere sin egen biologiske utvikling.

Oddsene for at en elev hadde brukt stoff i løpet av livet, var nesten dobbelt så høy for ungdom midt i-, og tre ganger så høy for ungdom sent i puberteten. Ungdommene som var på et sent stadium i puberteten, fortalte om flere venner som var stoff-brukere, og forhold som delvis krevde bruk av stoff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.