Tidligere pubertet med TV

Ungdom som ser mye på TV kommer raskere i puberteten. Forstyrrelser av søvnhormonet melatonin kan være årsaken.

Publisert
Sist oppdatert

Ungdom i den vestlige verden kommer stadig tidligere i puberteten. I løpet av de siste tiårene har gjennomsnittsalderen for første menstruasjon hos jenter blitt senket med over ett år.

Denne utviklingen kan ha mange årsaker. Blant annet er høyere kroppsvekt og mer næringsrik mat koblet opp mot tidligere pubertet.

Men årsakene kan også ligge i en mer moderne livsstil. Nå har italienske forskere funnet en sammenheng mellom tidlig pubertet og TV-titting.

Forstyrrer hormoneneUndersøkelsen som er gjennomført ved Universitetet i Firenze bygger på undersøkelser av 74 italienske barn mellom seks og tolv år.

Barna ble først oppmuntret til å se mye på TV i en uke. Deretter ble det innført totalt TV-forbud i den neste uken. Foreldrene ble også oppfordret til å utsette barna for så lite kunstig lys som mulig i hjemmet.

Tester av barna viste at nivåene av hormonet melatonin økte med 30 prosent i perioden uten TV. Melatonin kalles "søvnhormonet" og er svært viktig for å opprettholde en vanlig døgnrytme hvor man er våken om dagen og sover godt om natten.

Tidligere pubertetSamenhengen mellom lave nivåer av melatonin og tidlig pubertet er påvist i andre undersøkelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer