Strømpris

Tidoblet strømpris i sommer!

Det er enormt stor forskjell på hva strømmen koster denne sommeren kontra i fjor. Vi forklarer hvorfor.

STRØM: Frykter du sjokkregning som følge av dyr strøm, kan du med enkle grep senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Sommeren 2020 lå strømprisen i snitt på 2,89 øre per kilowattime i juni, juli og august.

Denne sommeren, derimot, er den forventede markedsprisen på strømbørsen Nordpool rundt 40 øre kilowattimen uten merverdiavgift - noe som er over ti ganger så høyt som i fjor!

- I fjor sommer var strømprisene ekstremt lave, men den forventede strømprisen denne sommeren er uvanlig høy. Strømpris på rundt 26 øre er nemlig mer vanlig, sier Edgeir Vårdal Aksnes i det digitale strømselskapet Tibber.

Kan endre seg med været

Næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i Energi Norge bekrefter at markedet venter strømpriser på rundt 40 øre kilowattimen de nærmeste ukene og månedene.

- Mye kan likevel endre seg med vær og temperatur, eksempelvis hvis vi får en tørr eller våt sommer, sier Møller til Dinside.

Han legger til at hittil har strømmen i 2021 vært betydelig dyrere enn fjoråret, men ikke dramatisk sammenlignet med 2018 og 2019.

Regninga øker med 1000 kroner

Ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight, må norske strømkunder forvente vesentlig høyere strømregninger de neste månedene, siden det også betales moms av et høyere beløp.

- I gjennomsnitt vil det nok være om lag tusen kroner mer i strømutgifter per måned for en kunde som bruker 20 000 kilowattimer i året, sier Lilleholt til Dinside.

Det vil være mindre utslag på strømregninga om sommeren når forbruket er lavt, men muligens bli større forskjell når vi nærmer oss høsten og vinteren.

- Selv om vi fortsatt har de laveste prisene i Europa, fordi vi har overskudd av kraft etter utbygging av mye vindkraft, har prisene steget vesentlig grunnet stor etterspørsel etter kraft i resten av Europa, forklarer Lilleholt videre.

ENERGISMART: Den smarteste måten å koke egg på er ikke i kjele, men i eggkoker, ifølge en svensk test. De har målt energiforbruket ved koking i eggkoker sammenlignet flere varianter av eggkoking i kjele. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Derfor er strømprisen høyere

Det er flere forklaringer på hvorfor vi ser nær tidoblet strømpris i sommer kontra i fjor.

Den globale pandemien, i kombinasjon med ødelagte kraftledninger i Europa, gjorde det var ekstremt lave strømpriser sommeren 2020, spesielt i Norge, ifølge Tibber.

Analysesjef Lilleholt i Volue Insight peker på at vi her i Norden nå har brukt opp det store hydrologiske overskuddet vi hadde i fjor.

- Derfor presses ikke prisene ned grunnet overfylt vannmagasiner, og produsentene ser på hva det koster å produsere strøm med alternative kilder til vannkraft, forklarer Lilleholt.

- Nettopp av denne grunn vil det som skjer ellers i Europa bli viktig for strømprisen her til lands også, fortsetter han, og lister opp noen påvirkningsfaktorer:

  • I Europa har tøffere forventninger til utslippsreduksjon av CO2 av miljøhensyn ført til vesentllig løft i markedet for CO2 for alle i Europa.
  • Samtidig har etterspørselen etter brensel, som kull og gass, blitt større det siste året, slik at vi nå har svært høye priser for elektrisitet i Europa fra disse typene brensel.
  • Det er fortsatt veldig stor prisforskjell mellom Norden og det kontinentale Europa, men vi har i år bedre overføringskapasitet, siden det er mindre feil på kabler, som også gjør at det er lettere å eksportere overskuddskraft ut til Europa når de har vesentlig høyere priser.

Og, slik blir strømprisene til høsten

For høsten er det forventet en svak strømprisøkning til rundt 45 øre per kilowattime, ifølge Lilleholt i Volue Insight.

- I og med at strømforbruket er høyere om høsten enn om sommeren, vil det bli betydelig høyere regninger inn mot høsten om du sammenligner med i fjor, sier han.

Gjør grep - kutt strømregninga

Jo høyere strømprisen er, desto større mulighet har du for å spare penger på å bruke strøm på en smartere måte.

- Skal du på biltur med elbilen din i sommer, kan du spare penger ved å smartlade, noe som betyr at du automatisk lader elbilen når strømprisen er på sitt laveste, sier Aksnes i Tibber, og legger til:

- Et annet eksempel er å investere i et smart varmesystem som sørger for at huset varmes opp i henhold til værmeldingen, eller om du er hjemme eller ei.

Avslutningsvis anbefaler Aksnes deg å få oversikt over strømforbruket ditt. Når du vet hva som trekker mest strøm, kan du prøve å flytte forbruket til tider når strømprisen er på sitt laveste. Dette kan du gjøre via smarte produkter eller på egen hånd ved å tilpasse forbruksvanene dine.

- Se også over strømavtalen din. De fleste vurderer vanligvis strømavtalene sine om vinteren når strømprisene er på sitt høyeste, men sommeren er en utmerket tid til å få en bedre avtale, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer