Til angrep mot nett-apotekene

Reseptbelagte legemidler selges over Internett i store mengder. Nå vil amerikanske myndigheter sette en stopper for handelen

Publisert
Sist oppdatert

Salg av reseptfrie legemidler over Internett har fått et stort omfang de siste årene. På grunn av uklare regler og handel over landegrensene er det vanskelig for myndighetene å kontrollere denne handelen. Problemet er først og fremst at pasienter kan få tilgang til legemidler med store bivirkninger uten å avklare bruken med en lege.

Nytt lovforslag
Amerikanske myndigheter behandler nå et lovforlag som kan gjøre denne trafikken vanskeligere. I det minste for forbrukere innen USA.

- Alt for mange mennesker får tilgang til medikamenter over Internett uten å ha en gyldig resept, sier politikeren Tom Davis til Reuters. Davis er formann i House of Representatives Government Reform Committee og forsøker nå å komme frem til et lovforbud mot denne typen handel.

Bare i USA er det registrert over 1.000 webisder som tilbyr forskjellige reseptbelagte legemidler tilsendt i posten.

Uten resept
Mange såkalte internett-apotek krever en form for beskrivelse av symptomer før du kan få medisinene i postkassen. Men en reell samtale med lege over mail eller telefon hører til blant sjeldenhetene.

Et av kravene i det amerikanske lovforslaget er at lege og pasient møtes ansikt til ansikt før man kan skrive ut en resept. Et annet krav er at internettapotekene skal gi tydelig informasjon om hvilke leger og apotekere som er ansatt og hvor i verden selskapet hører hjemme.

Salg over grenser
Salg av varer over landegrenser er det derimot vanskeligere å forby. En amerikansk senator som ville teste handelen bestilte et medikament fra en side som så ut til å høre hjemme i Kina. Da varen kom frem hadde pakken poststempel i Texas, returadresse i Miami og en kontaktadresse i ferieparadiset Belize.

Også her i Norge er salt av reseptbelagte medikamenter over Internett et potensielt problem. Mozon fortalte for noen uker siden om det svenske firmaet EU-apoteket som selger varer til kunder over hele Europa, også i Norge. Firmaet er basert i England, har adresse i Sverige og sender alle henvendelser til en lege i Hellas som skriver ut medisinene.

Apoteket markedsføres av den svenske reality-stjernen "Robban" Andersson og har spesialisert seg på livsstilsmedisiner som Viagra, slankemidler og antidepressiva. Markedssjef Marcus Martinsson i EU-apoteket forteller til Mozon at nordmenn er velkomne til å handle med firmaet, og at de allerede har et hundretalls norske pasienter på kundelisten.

Tillatt i Norge
Det svenske legemiddelverket har anmeldt EU-apoteket for brudd på legemiddelloven. Men her i Norge ser det ikke ut til å være noe regelverk som hindre denne typen handel.

I følge Statens Legemiddelverk kan du fritt bestille medisiner på denne måten dersom du har en resept som er skrevet ut av en lege innen EØS eller EU. At reseptene ser ut til å produseres på samlebånd i Hellas blir dermed et problem mellom forbrukeren og legen.

Mozon 22.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer