Til deg som leier

Kjenn dine rettigheter når du leier, det være seg bil, TV, vaskemaskin, kjøleskap eller annet. Har du leid et produkt i mer enn tre måneder har du full anledning til å si opp leieavtalen - selv om kontrakten gjelder et lengre tidsrom.

Du som leier skal slippe "straffegebyr" dersom du vil si opp avtalen før tiden.
Du som leier skal slippe "straffegebyr" dersom du vil si opp avtalen før tiden. Vis mer
Publisert

En kunde av THORN henvendte seg sommeren 1998 til DinSide etter å ha blitt avkrevd 750,- kroner i "avtalebruddsgebyr". Dette som en følge av at han ønsket å si opp leieavtalen for en leie-TV før hele kontraktsperioden var utløpt.

Vedkommende inngikk en ettårs kontrakt med THORN i september 1997. Han sa opp avtalen én må- da var det gått 11 måneder - og håpet med det å slippe å betale leie for den siste måneden. Dette gikk forsåvidt Thorn-butikken med på , men mot at han betalte et avtalebruddsgebyr. Noe loven om kredittkjøp ikke tillater.

Loven er klar

"Lov om Kredittkjøp" og tillegget "Forskrift til kredittkjøpsloven" er klar: etter at du har leid et produkt i tre måneder står du fritt til å si opp. Du må gi utleier én måneds varsel. Du er derfor ikke forpliktet til å leie noe for mer enn fire måneder - selv om du har skrevet under på kontrakter hvor det står at minimums leieperiode er 12 måneder eller lengre.

Vi ringte til vedkommende THORN-butikk og spurte om det er tilfelle at kunder blir avkrevd "avtalebruddsgebyr". Butikksjef Erik Bredesen ville først ikke snakke med DinSide, men henviste til at hovedkontoret tar seg av alle pressehenvendelser. På direkte spørsmål om rutinene i hans egen butikk innrømmet han at det er fast rutine å kreve avtalebruddsgebyr av kunder som bryter kontrakten. Mer var ikke Bredesen villig til å si og vi henvendte oss derfor til THORNs hovedkontor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer