KOMMENTAR:

Til forsvar for Cayla

«Farlige», «kan avlyttes» og «styres av fremmede» – slapp av, du trenger neppe å kaste ut Cayla.

RAMASKRIK: My Friend Cayla-dukken har fått mye oppmerksomhet i media etter Forbrukerrådets avsløringer. Montasje: Pål Joakim Pollen
RAMASKRIK: My Friend Cayla-dukken har fått mye oppmerksomhet i media etter Forbrukerrådets avsløringer. Montasje: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har Forbrukerrådet klagd inn lekedukken My Friend Cayla og roboten i-Que til Forbrukerombudet og Datatilsynet. I dag kom også nyheten om at Forbrukerrådet ber butikkene om å stoppe salget av disse lekene, inntil manglene er rettet opp.

Disse lekene (fra samme produsent) kobler seg til en mobiltelefon via Bluetooth (og dermed videre til internett) og lar den som leker med dukken snakke til den og få relevante svar; enten de er forhåndsprogrammert eller der appen henter informasjon fra nettet.

Altså litt som Siri på iPhone, bare i dukkeform.

Bakgrunnen for klagen er en lang rapport der det tas opp en rekke kritikkverdige punkter. Her er hovedpunktene fra Forbukerrådets klage:

  • Dårlig sikkerhet som gjør at hvem som helst kan ta kontroll over dukken og avlytte og snakke via den.
  • Ulovlige brukervilkår, som kan endres uten at kunden gjøres oppmerksom på det, og som presiserer at personlig informasjon kan brukes til målrettet reklame og at data kan deles med tredjeparter.
  • Leken sladrer på barnet ditt. Stemmeopptak sendes til Nuance, et selskap som spesialiserer seg på talegjenkjenning, og kan bli brukt i andre sammenhenger og delt med tredjeparter.
  • Skjult markedsføring, der dukken for eksempel er forhåndsprogrammert til å like Disney-filmer når selskapet bak har et kommersielt samarbeid med Disney.

Her er Forbrukerrådets video:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer