Til kamp mot jobb-vold

En av tre ansatte i hjemmesykepleien har opplevd vold på arbeidsplassen. Nå varsler fagorganisasjonene kamp.

Publisert
Sist oppdatert

Vold og trusler er en del av hverdagen til de ansatte i hjemmetjenesten. Det viser en landsomfattende undersøkelse som Arbeidstilsynet har gjort de to siste årene. 600 arbeidsplasser har fått pålegg om å gjøre noe med forholdene,.

- Volden kan dreie seg om alt i fra grov utskjelling, fysisk aggresjon til seksuelle tilnærmelser fra pasienter med psykiske problemer, sier prosjektleder Edle Utaaker i Arbeidstilsynet til nyhetsbyrået Newswire.

Som et resultat av undersøkelsen er det nå inngått et samarbeid mellom Kommunenes Sentralforbund, Arbeidstilsynet og partene i arbeidslivet for å få redusert denne typen vold.

- Kampen mot vold og trakassering skal vinnes, sier rådgiver Hermann Albert i Fagforbundet. Ansatte skal få trening i å forebygge vold. Samtidig skal de lære metoder for å redusere risikoen dersom de blir utsatt for vold, sier han. 700 fagforeninger og rundt 300 000 medlemmer skal få veiledning i hvordan man håndterer og unngår vold på jobben.

Økende problemProblemet med vold på arbeidsplassen blir drøftet når de største aktørene innen helse, miljø og sikkerhet møtes på HMS Expo 2004 på Exporama-senteret utenfor Oslo denne uken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.