Tilbake fra ferie? Sjekk kontoen din nå!

Sjekk kontoutskriften og kredittkortregningen nøye etter ferien.

Sjekk både kontoutskrift og kredittkortregninger etter ferien. Finner du noe som ikke stemmer, bør du kontakte banken så fort som mulig. Foto: Kim Jansson
Sjekk både kontoutskrift og kredittkortregninger etter ferien. Finner du noe som ikke stemmer, bør du kontakte banken så fort som mulig. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens ferieglade nordmenn har kost seg med parasolldrinker i utlandet, har kortsvindlerne antageligvis hatt alt annet en ferie. Sommeren er en av høytidene for svindel, derfor er det ekstra viktig å være på vakt.

I 2010 ble nordmenn kortsvindlet for 200 millioner kroner, og statistikken viser at en god andel av denne svindelen skjer i utlandet. Har du kommet hjem fra ferie, er det derfor viktig å sjekke at noen ikke har brukt dine penger uten tillatelse.

Det første du bør gjøre

Bank- og finansbransjen oppfordrer alle kortbrukere å holde kontroll med hva som skjer med kontiene. Mange banker har gode rutiner for å registrere mistenkelig bruk av kort, men du bør likevel gjøre det du kan for å være på den sikre siden.

Ta en titt på kontoutskriften for å sjekke at alt er i orden. Oppdager du noe uregelmessig på kontoen din, er det viktig å varsle banken så snart som mulig, råder Finansnæringen Fellesorganisasjon (FNO).

Gå alltid gjennom kredittkortregningen før du betaler, og sjekk at det ikke er noen kjøp du ikke kan gjøre rede for.

Husk at dersom noen kopierer kortene dine, kan det ta tid før de misbruker kortdetaljene. Det betyr at du bør gjøre det til en vane å sjekke kontoutskriften og kredittkortregningene med jevne mellomrom.

LES OGSÅ: Dette er svindelmetode nummer én

Skjul koden

Husk at du også kan gjøre ditt beste for at svindlerne ikke får tak i kortdetaljene dine. Først og fremst skal du alltid holde hånden over pin-koden.

SIKKER KORTBRUK

 • Skjerm PIN-koden ved bruk, og ikke la noen titte over skulderen din
 • Bruk chip der det er mulig
 • Avslå assistanse fra "gode hjelpere"
 • Kortet må oppbevares slik at kort og PIN-kode ikke blir gjort tilgjengelig for andre
 • Lær deg PIN-koden utenat, og oppgi den aldri til noen - heller ikke til banken eller politiet
 • Sjekk at totalbeløpet i betalingsterminalen stemmer
 • Hvis kortet blir borte, meld fra umiddelbart til Bankenes meldingstjeneste : 800 30 250 (fra Norge)

  +47 22 21 40 55 (fra utlandet)
 • Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner

 • Dersom svindlerne får tak i de fire sifrene som låser opp kortet ditt, kan du få store problemer. Ikke bare fordi du gjør jobben betydelig lettere for svindlerne, men også fordi banken vil kunne påstå at du ikke har beskyttet koden din godt nok, og dermed ikke har rett til full erstatning.

  Har du derimot både oppbevart og brukt pin-koden din forsvarlig, vil banken dekke hele tapet, dersom kortet ditt blir kopiert og brukt til svindel.

  Husk regionsperren

  En annen viktig forholdsregel, er å avgrense kortene dine for bruk utover det som er nødvendig. Regionsperre er blitt mer og mer vanlig på norske bankkort, og skal gjøre det vanskelig for korttyver å svindle norske bankkunder.

  Når et kort er kopiert, forsøker svindlerne ofte å bruke det andre steder i verden. Dersom du har innført regionsperre på kortet ditt, vil kortet være ubrukelig i de områdene du har sperret for.

  Når du kommer hjem fra ferie i utlandet, bør du så fort som mulig gå inn i nettbanken din og sperre kortet ditt for bruk andre steder enn det som er nødvendig.

  LES OGSÅ: Derfor tilbyr ikke DnB Nor og Nordea regionsperre

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer