Tilbakekaller frosne jordbær

Kan være smittekilden for det nordiske Hepatitt A-utbruddet.

Coop tilbakekaller frosne jordbær grunnet mistanke om at bærene er smittekilde for Hepatitt A. Foto: Coop Norge
Coop tilbakekaller frosne jordbær grunnet mistanke om at bærene er smittekilde for Hepatitt A. Foto: Coop Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år varslet Folkehelseinstituttet om en økning i antall Hepatitt A-tilfeller i Norge, og i mai kunne Mattilsynet slå fast at importerte fryste jordbær er trolig kilden til utbruddet.

I dag varlset Coop Norge om at de tilbakekaller Coop fryste jordbær på grunn av mistanke om at bærene kan være smittekilden.

>> Coop kutter i medlemsbonusen

Tilbakekaller disse produktene

Til tross for at det foreløpig ikke er slått fast at jordbærene fra Coop er smittekilden, velger kjeden å kaller tilbake sine fryste jordbær.

– Coop er opptatt av mattrygghet, derfor kaller vi tilbake våre fryste jordbær nå selv om det ikke er påvist at dette er smittekilden. Vi bistår også Mattilsynet aktivt i arbeidet med å spore smittekilden, sier pressesjef Kristin Paus i Coop Norge i en pressemelding.

Denne 2 kilosposen med jordbær er et av de tilbakekalte produktene. Foto: Coop Norge
Denne 2 kilosposen med jordbær er et av de tilbakekalte produktene. Foto: Coop Norge Vis mer

Har du liggende frosne jordbær fra Coop i fryseren? Sjekk om de er blant produktene som tilbakekalles. Disse er merket på følgende vis:

 • Coop Jordbær 500 gram, EAN 7340011360377
 • Coop Jordbær 2 kg., EAN 7340011429166
 • De aktuelle jordbærene kommer fra Marokko og Egypt og er pakket i Belgia for Coop i Norden.

  – Kunder som har Coop fryste jordbær i fryseren hjemme, kan levere produktet tilbake til en av våre butikker og få pengene tilbake. I løpet av kort skal alle fryste jordbær være fjernet fra alle våre butikker, sier Paus.

  Les også: Ikke lurt å si nei takk til kvittering

  Kok bærene

  Siden det fortsatt kun er mistanke om at frosne jordbær er smittekilden til Hepatitt A-utbruddet, uten at dette er konstatert, anbefaler Mattilsynet anbefaler at man koker alle typer importerte, fryste bær inntil videre. Dette fordi Hepatitt A-virus dør ved koking i minimum ett minutt.

  Hepatitt A-virus kan ifølge Mattilsynet smitte til bær ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann, og frysing av bær dreper ikke alltid bakterier, virus og parasitter som kan ha forurenset bærene før innfrysning.

  Les også: Coop blander inn kaffen de ikke får solgt i andre produkter

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer