Tilbakekaller GoGreen Skalat Sesamfrö

Trekkes tilbake fra butikkhyllene på grunn av mulig skadelig innhold i sesamfrø.

STOPPER SALGET: GoGreen Skalat Sesamfrö 350g tilbakekalles fra markedet. Foto: Produsenten
STOPPER SALGET: GoGreen Skalat Sesamfrö 350g tilbakekalles fra markedet. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

Etter at det ble oppdaget at et plantevernmiddel kan ha forurenset sesamfrø importert fra India, har Mattilsynet pålagt leverandører å tilbakekalle frøene.

Sesamfrøene har vist seg å inneholde rester av etylenoksid, et middel som ikke er tillatt brukt i Norge.

Tilbyr erstatning

Den siste tiden har en rekke matvarer blitt tilbakekalt. Brød, knekkebrød og rundstykker fra en rekke produsenter har blitt trukket fra markedet.

Sist ut er GoGreen Skalat Sesamfrö 350g, melder produsenten Lantmännen Cerealia i en pressemelding.

- Analyser av vårt produkt er ikke klare ennå, men vi velger å tilbakekalle det av føre var-hensyn ettersom frøene i GoGreens Skalat Sesamfrö kommer fra India, opplyser selskapet.

Salg av GoGreen Skalat Sesamfrö er stoppet hos alle forhandlere.

Erstatning tilbys alle som har kjøpt det aktuelle produktet. Forbrukere det gjelder bes kontakte forbruker.gogreen@lantmannen.com eller telefonnr 800 80 970 for avklaring om erstatning.

Kan være skadelig over tid

Det var belgiske myndigheter som varslet resten av EU og Mattilsynet om at det ble funnet høye verdier av etylenoksid i ett parti med sesamfrø importert fra India. Noe av dette skal være importert til Norge.

I dette tilfellet er etylenoksid blitt brukt for å hemme vekst av Salmonella under lagring av sesamfrø i India.

I EU/EØS er bruk av etylenoksid forbudt, og det er satt lave grenseverdi for å sikre at stoffet ikke finnes i mat som omsettes, ifølge Mattilsynet. Funnene av etylenoksid i det aktuelle partiet er langt over grenseverdien.

Seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet)
Seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet (Foto: Mattilsynet) Vis mer

- Etylenoksid er antatt å være kreftfremkallende og stoffet skal ikke være til stede i mat og fôr som omsettes. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid, sa seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet i forrige måned.

Mattilsynet har varslet virksomheter som er involvert. Virksomhetene arbeider med å spore produktene og vil trekke/tilbakekalle aktuelle produkter fra markedet. Produktene skal deretter destrueres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer