Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år

Flere matvarer blir trukket tilbake fra markedet. Kanskje på tide å sjekke om du har noen av disse liggende i skuffer og skap?

Nudler fra Eldorado, sjokoladepålegg fra Stabburet og tapenade fra Coop er noen av produktene som er tilbakekalt i det siste. Foto: Produsentene/DinSide
Nudler fra Eldorado, sjokoladepålegg fra Stabburet og tapenade fra Coop er noen av produktene som er tilbakekalt i det siste. Foto: Produsentene/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken ble samtlige glass med tapenade fra Coop trukket fra markedet. Tilbakekallingen kommer som følge av prøver som har påvist såkalte «ftalater» i produktet.

Ftalater er et stoff som brukes i skrulokk til matvarer emballert i glass. Får man i seg for store mengder ftalater over lengre tid, risikerer man leverskader, redusert fruktbarhet og fosterskader, ifølge Mattilsynet.

Coop oppfordrer alle som har kjøpt et glass med tapenade fra produktserien «Coop - Smak forskjellen», til å kaste produktene.

Må kaste varen

Glassene med tapenade er bare et av mange produkter som er trukket fra markedet de siste månedene. Flere andre produsenter har måttet gi forbrukerne beskjed om å kvitte seg med produktet de har kjøpt.

– Det er relativt vanlig at matvarer blir trukket tilbake, det er noe som skjer med jevne mellomrom, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Hun sier alle virksomheter har et ansvar å følge med på at matvarer med feil blir trukket fra markedet så fort som mulig.

– Det er et viktig prinsipp i matregelverket at virksomhetene har et tydelig ansvar for at produktene ikke innholder smittestoffer, fremmedstoffer og er merket rett, sier Edvardsen.

Når virksomhetene oppdager at et produkt ikke holder påkrevd standard, må de tydelig kommunisere hva forbrukere bør gjøre. Som regel anbefaler de å kaste aren eller sende den tilbake. Mattilsynet sier riktignok at det ikke alltid er nødvendig.

– Hva du bør gjøre vil variere fra tilfelle til tilfelle. Inneholder et produkt noe som allergikere kan reagere på, men som ikke har noen betydning for andre, kan man trygt spise produktet, sier Edvardsen til DinSide.

Disse matvarene er trukket tilbake

Under ser du en oversikt over hvilke matvarer som er blitt trukket tilbake den siste tiden. Informasjonen er hentet fra Matportalen.no, norske myndigheter offisielle side for informasjon om mat og helse.

Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år


Tapenade/Coop Smak Forskjellen
Produsent: Coop Norge Handel AS / La Favorita Live s.r.l., Italia
Best-før-dato: All Coop Tapenade blir trukket ut av markedet.
Coop ber forbrukere som har kjøpt produktet om å kaste det.

Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år


Eldorado nudler med kyllingsmak, 85 gram
Prosudent:: Unil AS / Hangzhou Green Home Food Co., Ltd, Kina
Best-før-dato: Omfatter samtlige best før datoer.
Produktet er solgt hos NorgesGruppens butikker (Meny-Ultra, Kiwi, Kjøpmannshuset)
Forbrukere som har kjøpt produktet kan returnere det til butikken det er kjøpt i for refusjon. Produktet er allerede fjernet fra butikk.

Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år


Cloetta Juleskum 100 gram
Produsent: Galleberg as / Cloetta ab
Best-før-dato: 01.05.2012
Siste forbruksdag: 01.05.2012
Produksjonsdato: 01.06.2011
Produktet er solgt hos ASKO og Engrospartner (Reitan service). Juleskum som ikke er solgt, blir destruert i butikkene.

Les også: Vil ha juleskum tilbake

Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år


Euro Shopper, nudler med kyllingsmak, 85 gram
Euro Shopper, nudler med kjøttsmak, 85 gram
Euro Shopper, nudler med kyllingsmak, 5-pakk

Produktene ble tilbakekalt i november 2011.
Produktene ble tilbakekalt i slutten av november 2011. Samtlige best-før datoer omfattes av tilbakekallelsen. Produktene kan ha blitt solgt i ICA, Rimi og Matkroken-butikker over hele landet. Produktene inneholder melkeprotein som ikke er deklarert i innholdsfortegnelsen. Melkeprotein kan utgjøre en risiko for allergikere. Kunder som leverer tilbake produktene vil få pengene igjen.

Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år


Sjokade, 500 gram
Produsent: Stabburet
Best-før-dato: 05.08.12
Produkter kan inneholde spor av nøtter og være skadelige for personer med hasselnøttallergi.
Stabburet ber om at produktet returneres. For mer informasjon, sjekk Stabburets nettsider

Tilbakekaller haugevis med produkter hvert år


Sjokade 25 % mindre sukker”, 450 gram
Produsent: Stabburet
Best-før-dato: 05.08.12
Produkter kan inneholde spor av nøtter og være skadelige for personer med hasselnøttallergi.
Stabburet ber om at produktet returneres. For mer informasjon, sjekk Stabburets nettsider

Ikke bare matvarer

Det er ikke bare matvareprodusenetene som må se seg nødt til å tilbakekalle produktene sine i ny og ne. Stadig vekk ser vi at andre bedrifter må be kundene om å returenere varene de har kjøpt.

Ikea er blant bedriftene som en gang i blant tilbakekaller varene sine. For få uker siden, ba de alle som hadde kjøpt barnestolen Antilop, om å kontakte møbelgiganten.

Grunnen var en produksjonsfeil: Sikkerhetsbeltet på barnestolen kan åpne seg uventet mens den er i bruk, noe som kan medføre fare for fall. Ikea forteller at de har mottatt åtte rapporter om at sikkerhetsbeltet har åpnet seg, inkludert tre tilfeller av mindre personskader når et barn har falt ned fra stolen.

Les mer her: Ikea tilbakekaller belte til Antilop barnestol

Barnestolbeltet var ikke det eneste produktet Ikea har tilbakekalt i det siste. I fjor oppdaget møbelgiganten feil med Pax speildører, presskannen Förstå og Rund glasskrus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer