Mohn MAK

Tilbakekaller valmuefrø

Importøren ber kundene om å kaste produktet eller returnere det der det ble kjøpt.

VALMUEFRØ: Et parti med valmuefrø fra Mohn MAK er trukket fra markedet etter for høye verdier med morfin. Foto: Produsenten
VALMUEFRØ: Et parti med valmuefrø fra Mohn MAK er trukket fra markedet etter for høye verdier med morfin. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Importøren Baza Nordic har valgt å trekke et parti med Mohn MAK valmuefrø fra markedet. Årsaken er funn av for høyt innhold av naturlig morfin i ett enkelt parti av produktet, melder Matportalen.

Det er vanlig at valmuefrø inneholder naturlig morfin, men det aktuelle partiet inneholder for høye verdier, opplyses det.

Partiet har varenummer 44003 og best-før-dato 25.05.2021.

Partiet med Mohn MAK er trukket fra markedet og er ikke lenger i butikkene, men det er blitt solgt 300 kartonger av produktet i matbutikker på Østlandet, Bergen, Trondheim og Ålesund.

Baza Nordic ber forbrukere som har kjøpt varen, om å kaste eller levere den tilbake i butikken der det ble kjøpt.

Tilbaketrekningen gjelder:

  • Produktnavn: Mohn MAK (MAX), 250 g
  • Virksomheten som kaller tilbake varene: Baza Nordic AS
  • Grossist: Monolith, Tyskland
  • Importør: Baza Nordic AS
  • Varenummer: 44003
  • Best før: 25.05.2021

    Kilde: Matportalen

Overfor Dinside forteller An-Katrin Eikefjord, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og EØS, at morfin har akutt effekt på sentralnervesystemet og også utviklingen av dette.

– Dyreforsøk viser også at langvarig eksponering kan ha negativ effekt på reproduksjonsevnen, sier hun.

Når det gjelder grenseverdier i næringsmidler, forteller Eikefjord at det per i dag ikke er regulert i EU/EØS.

– Spørsmålet om fastsettelse av grenseverdier for morfin i valmuefrø har imidlertid vært diskutert i EU i lengre tid, og det jobbes nå med et forslag om grenseverdier for morfin i valmuefrø omsatt til forbruker på 20 mg/kg og i bakevarer som inneholder valmuefrø på 1,5 mg/kg. Forslaget er ennå ikke vedtatt i EU, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer