Tilbud om studieplass ved høyere utdanning sendt ut i dag

Over 150.000 personer har søkt om studieplass ved universiteter og høgskoler gjennom Samordna opptak. Mandag kommer svaret.

SVAR I DAG: Samordna opptak sender ut svar til 150.000 søkere om de har fått plass eller fått avslag på plass til studier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVAR I DAG: Samordna opptak sender ut svar til 150.000 søkere om de har fått plass eller fått avslag på plass til studier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere må regne med å bli skuffet. Totalt er det 58.513 plasser.

Årets tre mest populære studier er siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole i Bergen og rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo.

Søke om restplass

For dem som ikke har kommet inn på et studie, eller ikke vil takke ja til tilbudet du har fått, kan en restplass være løsningen. Disse plassene ble det mulig å søke på fra og med mandag klokka 9, og det er løpende opptak. Det vi si at man må søke så raskt som mulig.

Slik søker du om restplass

  • For å søke på ledig studieplass må man innfri opptakskravene og ha riktig dokumentasjon klar til opplasting.
  • Dersom du har søkt tidligere i år, må du logge deg inn på søknaden din på Samordna opptaks nettsider og gå til «Søknad» for å legge til ledige studieplasser du vil søke på.
  • Man kan maks søke på ti studieplasser. Man kan få tilbud på alle ti, men man kan kun takke ja til ett tilbud.
  • Man kan søke på restplasser selv om man har fått tilbud i hovedopptaket. Dersom man takker ja til et nytt tilbud, mister man tilbudet man allerede har fått.

Fått plass på videregående?

Hvis du har fått plass på videregående, kan du søke om stipendet fra Lånekassen som alle elever under 25 år har krav på.

Slik kunne studenter sette karakter på egen innlevering.
https://www.dinside.no/data/slik-kunne-studentene-sette-egne-karakterer/69714215">https://www.dinside.no/data/slik-kunne-studentene-sette-egne-karakterer/69714215">https://www.dinside.no/data/slik-kunne-studentene-sette-egne-karakterer/69714215 Vis mer

Skal dekke utstyr

- Alle elever på videregående skole kan få utstyrsstipend fra Lånekassen. De søker om dette på Dine sider på Lånekassens nettsider, sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen.

Det kan du lese mer om i denne artikkelen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer