Legeattest uten oppmøte

Tilbyr videokonsultasjon for syke skoleelever

Koster 199 kroner. Alt gjøres på nett.

LEGE PÅ NETT: Videokonsultasjon med lege blir stadig mer vanlig. Men fraværsattest via nettet er en nyskapning som har kommet i kjølvannet av de nye fraværsreglene i videreående skole. Foto: Ole Petter B. Stokke
LEGE PÅ NETT: Videokonsultasjon med lege blir stadig mer vanlig. Men fraværsattest via nettet er en nyskapning som har kommet i kjølvannet av de nye fraværsreglene i videreående skole. Foto: Ole Petter B. Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye fraværsreglene i videregående skole har skapt debatt både blant elever, lærere og politikere.

Også legene har protestert på en reform de mener gir unødvendig merarbeid for dem. Fastlegene har allerede merket økt pågang fra skoleelever med forkjølelse og andre mer eller mindre bagatellmessige helseplager. Disse kan komme til å forskyve pasienter som virkelig trenger hjelp, mener de.

Nettstedet Fraværsattest.no lar elevene slippe å troppe opp på legekontoret. De tilbyr istedet legekonsultasjon via nettvideosamtale, slik at de kan bli liggende i senga.

Prisen er 199 kroner, og det inkluderer legeattest som eleven skal kunne brukes som dokumentasjon for gyldig fravær på skolen. Betalingen skjer via VIPPS.

RETT FRA SKJERM: Først bestiller du time, så snakker du med legen via nettvideo. Om hun eller han mener du er syk, får du attesten. Alt sammen koster 199 kroner.(FOTO:TORE NESET)
RETT FRA SKJERM: Først bestiller du time, så snakker du med legen via nettvideo. Om hun eller han mener du er syk, får du attesten. Alt sammen koster 199 kroner.(FOTO:TORE NESET) Vis mer

- Håpløst regelverk gir bisarre løsninger
Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), synes ikke dette er noen god løsning på fraværsfloken.

- Jeg synes det er vanskelig å se at man kan gjøre en god jobb på denne måten. Dette er ikke i tråd med hvordan vi ønsker å opptre, og antakelig ikke i tråd med god faglig praksis, sier Brelin til Dinside.

SKEPTISK: Lege Petter Brelin i NFA mener videokonsultasjon er en dårlig løsning på et problem som politikerne har skapt. (FOTO: LOMMELEGEN.NO)
SKEPTISK: Lege Petter Brelin i NFA mener videokonsultasjon er en dårlig løsning på et problem som politikerne har skapt. (FOTO: LOMMELEGEN.NO) Vis mer

Han er likevel ikke overrasket over at et slikt tilbud oppstår akkurat nå.

- Når kunnskapsdepartementet finner på et så håpløst regelverk, er et ikke rart at det oppstår bisarre løsninger som dette.

- Vil dere gi reprimande til de legene som eventuelt står bak dette og jobber på denne måten?

-Vi gir ikke reprimander og fører heller ikke tilsyn. Dette er helsemyndighetenes oppgave. Det viktige for oss å få fram er at en fraværsattest er et offisielt dokument som krever personlig oppmøte dersom man ikke kjenner pasienten godt fra før.

Brelin understreker at han ikke er negativ til videokonsultasjon i seg selv.

- Men dette er en dårlig løsning på et unødvendig problem.

ANSIKT TIL ANSIKT: Om legen ikke kjenner pasienten godt, er oppmøte på legekontoret påklrevet for attest, mener Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin. (FOTO: MONKEY BUSINESS IMAGES/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX)
ANSIKT TIL ANSIKT: Om legen ikke kjenner pasienten godt, er oppmøte på legekontoret påklrevet for attest, mener Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin. (FOTO: MONKEY BUSINESS IMAGES/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX) Vis mer

- Vi gir faglig gode vurderinger

Å få kontakt med dem som står bak Fraværsattest.no viste seg å være ikke helt enkelt. Verken kontaktperson, gateadresse, e-postadresse eller telefonnummer står på nettsidene. Selskapet som er oppgitt å stå bak, eMedical AS, er ikke oppført i Brønnøysundregisteret (vi fikk vite at registrering er nært forestående).

Ved å gjøre et WHOIS-søk hos NORID fant vi at Christoffer Smith er knyttet til domenet. Han viste seg også å være styremedlem i eMedical AS.

Smith vil ikke kommentere kritikken fra Petter Brelin direkte, men har tilsynelatende liten forståelse for den.

- Vi arbeider i tråd med god faglig praksis. Vi gjør en medisinskfaglig vurdering av hver enkelt pasient, og vurderer i hvert enkelt tilfelle om det foreligger indikasjon for en fraværsattest. Vi skriver tydelig på våre nettsider at man ikke er garantert attest hos oss. Vi har lav terskel for å be pasientene oppsøke fastlegen dersom vi mistenker at de har behov for ytterligere legehjelp, skriver han i en e-post til Dinside.

Han bedyrer at attestene som gis er helsemessig reelle, ikke bare et dokument som bare er ment for å gi gyldig fraværsgrunn.

- Våre konsultasjoner foregår med god kvalitet på lyd og bilde, og våre attester har et reelt innhold som er tilpasset den enkelte pasients situasjon. Vi tar oss god tid til hver enkelt pasient, heter det i e-posten.

- Flere gjør det samme som oss

Fraværsattest.no-representanten trekker fram en rekke eksempler som etter hans mening viser at videokonsultasjon verken er nytt eller enestående, og at det langt på vei er akseptert i Norge.

FLERE: Meedoc tilbød videokonsultasjon i Norge, men er nå nedlagt. (FOTO. MEEDOC)
FLERE: Meedoc tilbød videokonsultasjon i Norge, men er nå nedlagt. (FOTO. MEEDOC) Vis mer

Han henviser til at daværende nestleder (nå leder) i Allmennlegeforeningen, Kari Sollien, uttalte seg positivt om videokonsultasjon i VG i 2012.

Overfor Dagsavisen i dag er imidlertid Sollien skeptisk til Fraværsattest.no.

– Helsepersonelloven beskriver ganske tydelig hva som kreves for å kunne skrive en legeerklæring, og jeg tenker at dette faller utenfor. Legene skal bruke tid på å gjøre en ordentlig undersøkelse, og skal bare dokumentere det som kan dokumenteres, sier hun.

Opp til legen å vurdere

- Det er i noen tilfeller mulig med en legekonsultasjon via digitale kanaler, forteller Per Aubrey B. Tenden ved kommunikasjons-enheten i Helse- og omsorgsdepartementet.

- Det kan for eksempel være ved enkle spørsmål om kjente sykdommer. Det er legen som må vurdere ut fra hvert enkelttilfelle om en e-konsultasjon er forsvarlig.

- Det er tilsynsmyndighetenes oppgave å fører tilsyn med at innbyggerne gis forsvarlige helsetjenester, sier han til Dinside.

Også selskapet Meedoc (oppdatert 13/2-2017: nå nedlagt) tilbød videokonsultasjon med lege, og Volvat-klinikken i Oslo har egen app for dette.

Smith hevder også at flere fastleger utsteder fraværsattester pr. telefon, og at han anser dette for å være langt mindre seriøst enn hva Fraværsattest.no holder på med.

Holder attesten på skolen?

Fraværsattest.no oppgir at alle legene som jobber hos dem har erfaring fra norsk helsevesen, og at de jobber som fastleger, på sykehus eller i andre deler av helsevesenet.

NEDE FOR TELLING: Det er fristende å holde senga når man er syk. Men ingen kan foreløpig svare på om en video-attest er gyldig dokumentasjon.  (FOTO: SABPHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX)
NEDE FOR TELLING: Det er fristende å holde senga når man er syk. Men ingen kan foreløpig svare på om en video-attest er gyldig dokumentasjon.  (FOTO: SABPHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX) Vis mer

- Dersom lovavdelingen i Legeforeningen eller andre myndigheter skulle mene at vi av en eller annen grunn opererer utenfor loven, tar vi umiddelbart konsekvensen av det, skriver Christoffer Smith.

Vil så en fraværsmelding fra dette nettstedet være gyldig når du kommer på skolen med det?

Vi prøvde å få svar fra Kunnskapsdepartementet, men de synes heller at Helse- og omsorgsdepartementet burde uttale seg om dette.

Vi har forelagt saken for dem, og svaret finner du i boksen over.

Mer om helse og fravær:
Beholdt 51 milllioner fra syke nordmenn
Helnorsk oppfinnelse hjelper syke barn til å delta på skolen
Slik googler du sykdom og symptomer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer