Aksjefond som gjør det bra

- Tilfeldigheter og flaks forklarer hvorfor noen fond gjør det bedre enn andre

En ny rapport fra Forbrukerrådet viser at dyre aksjefond ikke slår de billige.

VELG BILLIGE FOND: Har du en konto hvor du kjøper aksjefond? I så fall oppfordrer Jorge Jensen i Forbrukerrådet deg å velge fond med lave gebyr. Undersøkelser Forbrukerrådet har gjort, viser nemlig at de dyre fondene ikke er bedre enn de billige. Foto: John Trygve Tollefsen.
VELG BILLIGE FOND: Har du en konto hvor du kjøper aksjefond? I så fall oppfordrer Jorge Jensen i Forbrukerrådet deg å velge fond med lave gebyr. Undersøkelser Forbrukerrådet har gjort, viser nemlig at de dyre fondene ikke er bedre enn de billige. Foto: John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert

Nylig, nærmere bestemt 14. desember 2018, publiserte Forbrukerrådet del to av en større fondsanalyse. Del én av analysen ble publisert i februar, og den viste at:

  • For alle andre aksjefond enn norske fond, betyr høye gebyrer forventet svakere avkastning, og lave gebyr forventet høyere avkastning.
  • For norske fond vises det at de aktive fondene har gitt bedre avkastning enn indeksfondene, der de aktive fondene er dyrere enn indeksfondene, men innenfor gruppen av aktive fond, ser det ut til at pris er den viktigste faktoren.

- Flaks for fondene som presterer

Del to, på sin side, har studert de av fondene som viste at de «slo» børsen, altså aktive aksjefond som har denne hensikten. Indeksfond, derimot, har som mål å gjenspeile børsens avkastning, og er gjerne fire til fem ganger billigere enn aktive fond, hvilket ofte gir indeksfond høyere avkastning over tid.

- Analysene viser at det er tilfeldigheter og flaks som i stor grad kan forklare et aktivt fonds tilsynelatende gode prestasjon, særlig gjelder dette globale fond, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet om resultatene i deres siste rapport i en pressemelding.

I tillegg viser analysen entydig at indeksfond er det beste valget for kunden, legger han til. Aksjefond rettet mot Oslo Børs er en litt annen skål, da gjennomgangen viser at aktive fond har gitt noe bedre avkastning enn indeksfondene, men også der bør forbrukerne være opptatt av gebyrene.

Finner ikke sammenheng mellom gebyr og avkastning

Påstanden om at det finnes fond som klarer å prestere over tid, finner dermed lite støtte i Forbrukerrådets siste analyse.

- Rapporten viser ingen sammenheng mellom gebyrene og forventet meravkastning, både for globale fond og til dels norske fond. Gebyrene bør derfor vektlegges fremfor historisk avkastning, sier Jensen.

De dyreste forvalterne spiser derfor opp mye av kundenes sparepenger og pensjonssparing, ifølge fagdirektøren.

Oversikt over aksjefond finner du på Finansportalen, hvor du også kan sammenligne ulike fond i markedet.

Ikke overrakende funn

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet mener funnene i undersøkelsen er omtrent som forventet.

- De fleste analyser viser at mindretallet av aktive fond slår indeksen etter kostnader, men det er verdt å merke seg at aktive, norske fond, som investerer på Oslo Børs, slår i gjennomsnitt indeksen etter kostnader, sier Sættem til Dinside.no.

Nordnet er eneste selskap som tilbyr gratis indeksfond for de nordiske landene, de kalles Nordnet Superfondet Norge, Sverige, Danmark og Finland. Sættem forteller at disse fondene er deres mest populære.

- Vi taper faktisk på å selge disse indeksfondene, men håper kundene kjøper andre fond og aksjer som vi tjener på, sier spareøkonomen.

Finn fondet for deg

Hvilke fond du velger å fylle din aksjesparekonto (ASK) eller individuelle pensjonssparing (IPS) med, er avhengig av hvor mye du følger med på fondene i det daglige.

- Vi mener folk som følger lite med på fond og investeringer, er best tjent med å velge indeksfond. Da er de sikret aksjemarkedets avkastning, minus et lite gebyr, råder Sættem.

- Aktive sparere, som følger mer med og har mål om å slå børsindeksen, er best tjent med å sette sammen en portefølje av indeksfond, faktorfond og aktive fond. For det finnes aktive fond som slår indeksen i lange perioder med god margin, fortsetter han.

Nordnet har ikke undersøkt kostnad og avkastning over tid på aksjefondene de tilbyr, men støtter seg på internasjonale studier fra blant annet Morningstar, som viser samme resultat som Forbrukerrådets rapporter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer