Aksjefond som gjør det bra

- Tilfeldigheter og flaks forklarer hvorfor noen fond gjør det bedre enn andre

En ny rapport fra Forbrukerrådet viser at dyre aksjefond ikke slår de billige.

VELG BILLIGE FOND: Har du en konto hvor du kjøper aksjefond? I så fall oppfordrer Jorge Jensen i Forbrukerrådet deg å velge fond med lave gebyr. Undersøkelser Forbrukerrådet har gjort, viser nemlig at de dyre fondene ikke er bedre enn de billige. Foto: John Trygve Tollefsen.
VELG BILLIGE FOND: Har du en konto hvor du kjøper aksjefond? I så fall oppfordrer Jorge Jensen i Forbrukerrådet deg å velge fond med lave gebyr. Undersøkelser Forbrukerrådet har gjort, viser nemlig at de dyre fondene ikke er bedre enn de billige. Foto: John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert

Nylig, nærmere bestemt 14. desember 2018, publiserte Forbrukerrådet del to av en større fondsanalyse. Del én av analysen ble publisert i februar, og den viste at:

  • For alle andre aksjefond enn norske fond, betyr høye gebyrer forventet svakere avkastning, og lave gebyr forventet høyere avkastning.
  • For norske fond vises det at de aktive fondene har gitt bedre avkastning enn indeksfondene, der de aktive fondene er dyrere enn indeksfondene, men innenfor gruppen av aktive fond, ser det ut til at pris er den viktigste faktoren.

- Flaks for fondene som presterer

Del to, på sin side, har studert de av fondene som viste at de «slo» børsen, altså aktive aksjefond som har denne hensikten. Indeksfond, derimot, har som mål å gjenspeile børsens avkastning, og er gjerne fire til fem ganger billigere enn aktive fond, hvilket ofte gir indeksfond høyere avkastning over tid.

- Analysene viser at det er tilfeldigheter og flaks som i stor grad kan forklare et aktivt fonds tilsynelatende gode prestasjon, særlig gjelder dette globale fond, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet om resultatene i deres siste rapport i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer