Tindvedbær styrker hud og slimhinner

Nå som høsten nærmer seg og kulda setter inn plages mange av tørrhet i huden, øynene og munnen. Tindvedbær kan hjelpe.

Publisert
Sist oppdatert

Tindved er en stor busk eller et lite tre med oransje bær som er svært rik på C-vitamin og inneholder oljer som ser ut til å styrke hud og slimhinner. Bærene er egentlig en nøttefrukt som sitter i et saftig hylster, de inneholder en kombinasjon av betennelsesdempende antioksydanter og en rekke ulike fettstoffer. Det unike ved bærene ser ut til å være en kombinasjon av antioksydanter som reduserer irritasjon og skader i slimhindene og fettstoffer som beskytter mot uttørking og øker fuktigheten i slimhinder og hud.

De oransje bærene har blitt brukt i russisk, kinesisk og mongolsk folkemedisin i flere hundre år, men det er først de siste 10 - 15 årene de har vært i fokus med hensyn til forskning på medisinske effekter. Finske forskere har funnet at bærene inneholder flere ulike fettstoffer som kan være gunstig for både hud og slimhinner. Ekstrakt av bærene kan beskytte mot irritasjon i slimhinder både i luftveier, mage og tarm. Huden blir mer fuktig og motstandsdyktig og ekstrakt av bærene kan lindre ved tørre øyne og tørrhet i slimhinner i munnen.

Det er gjort lite klinisk forskning så det er for tidlig å si hvilke medisinske effekter som kan forventes, men flere kliniske studier statrer opp i disse dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer