Tipper tre kjappe kutt

Nå skal renta ned, mener DnB NOR.

Publisert
Sist oppdatert
Nå er det bare et tidsspørsmål før Norges Bank snur. Øystein Dørum, DnB NOR


Finansuroen vil til vinteren gi lavere rente fra Norges Bank, spår DnB NOR i dagens ferske renterapport.

Finanskrisen har fått analytikerne i DnB NOR til å snu, skriver Aftenposten i dag.

- Vi justerer prognosene nå, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR.

Han tror sentralbanksjef Svein gjedrem kaster nye rentehopp på båten, og heller starter å kutte renten mye kraftigere enn tidligere antatt.

Les også: Alt du lurer på om finanskrisen

- Vi har holdt døren åpen for flere rentehevinger på grunn av den høye prisveksten. Nå er den døren i ferd med å lukkes, sier Dørum til Aftenposten.

Han tror på kutt, men verken han eller hans kolleger forventer endringer fra dagens rentenivå på 5,75 prosent allerede på Norges Banks rentemøte på onsdag.

- Nå er det bare et tidsspørsmål før Norges Bank snur, og senker renten, sier Dørum.

Ikke sikkert du merker det

Om du vil merke rentekuttene med det første, er derimot usikkert. Allerede i juni, før kredittmarkedene hadde nådd dagens krisenivå, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad at vi må regne med høyere lånerenter i fremtiden.

- Selv om uroen skulle avta, må vi regne med at bankenes normale påslag for risiko heretter vil være høyere enn før. Også høyere enn de var før finansuroen startet i høst.

Les også: Setter DIN bank opp renta?

Bankene vil altså prise risiko høyere enn tidligere. For deg som forbruker betyr dette at dyre lån fortsatt kan bli dyrere. Flere økonomer DinSide har vært i kontakt med, bekrefter denne tendensen.

- Nå skuler bankene til hverandre. De har mistet tillit til hverandre, markedet priser risiko høyt, og det betaler man for nå, sier Øystein Dørum.

Pengemarkedsrentene råder

Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg. Etter de siste dagenes hendelser har pengemarkedsrentene nådd et svært høyt nivå.

Les også: Derfor har det blitt ekstra dyrt å låne

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer