Tips for sinnatagger

Er livet ditt fylt av idioter som ikke gjør annet enn å gå deg på nervene? Husk at det er mulig å takle raseriet slik at det ikke går ut over andre mennesker.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss kan nok oppleve av og til at det bobler litt ekstra under topplokket. Og noen ganger kan raseriet bli så sterkt at vi rett og slett mister kontrollen over hva vi sier og gjør.

For noen kan raseriet være så sterkt at det ødelegger forholdet til andre mennesker. Men hva kan du gjøre for å kontrollere et dårlig temperament?

Tell til tiDet mest grunnleggende rådet i aggresjonskontroll sies å komme fra en berømt amerikaner ved navn Thomas Jefferson. Han anbefalte å telle til ti når raseriet banket på døren. Og om man ble ekstra sint fikk man telle videre, til hundre om nødvendig. Og selv i dag finnes psykologer som synes Jefferson hadde et godt poeng.

- Det er fortsatt et godt råd å telle til ti. Dette gamle rådet kan redusere aggresjon fordi det tar i bruk to viktige elementer i kontroll av raseri - tid og distraksjon. Det forteller Dan Johnston som er professor i psykiatri og adferdsstudier ved Mercer University School of Medicine i USA.

- Energien i raseriet fører ofte til impulsive handlinger som kan forsterke den aggressive situasjonen. Hvis du får noen sekunder til å roe deg ned vil du nok også handle mer fornuftig. Når du teller vil du for noen sekunder få tankene over på noe annet enn det som gjør deg sint. Den aller beste telle-teknikken får du om du også trekker pusten mellom hvert tall, forklarer Johnston.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer