Tips mot munnsår

Jeg er en jente på 26 år som sliter med munnsår. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå flere utbrudd? Lege Bernt Rognlien svarer:

Publisert
Sist oppdatert

Hei Bernt!

Jeg er en jente på 26 år som fremdeles får munnsår som kommer som små vabler på leppene 6-8 ganger i året. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå å få dette så ofte, jeg er lei av å gå rundt med en hoven og vond leppe opptil 10 dager i strekk.

Hilsen Hilde

Hei Hilde!

Hyppige herpessår rundt og i munnen forebygges best ved at du styrker immunapparatet ditt. Ta bedre vare på deg selv, stress mindre, spis sunt og regelmessig., få nok søvn og hvile, ikke utsett deg for store fysiske påkjenninger du ikke er i form til tåle. Ta sårene som et signal om at du bør endre livsførsel. I tillegg kan du bruke solhattekstrakt som immunstimulerende i kombinasjon med C-vitamin, andre antioksidanter og omega-3-tran.

Oppstår sårene ved soling, kan du forebygge ved å bruke sunblock eller høy solfaktor på leppene, gjerne sinkpasta som fås på apotek. Er det kaldt ute er det viktig å beskytte seg både mot sol og vind.

Kjenner du at såret er i ferd med å komme kan du smøre på lavendeloje/ lavendel essens, den får du på apotek eller helsekost. Tea tree olje har lignende virkning og fås på apotek. Mange har også nytte av å smøre på solhattekstrakt lokalt eller sinksalve med en gang utbruddet kommer. Felles for alle disse naturpreparatene er at de må smøres på lokalt flere ganger de første dagene, til å begynne med gjerne hver time, for å hindre eller begrense utbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer