Tips: Spar penger ved å dra kortet

Og det er ikke det eneste lettvinte sparetipset du kan benytte deg av. Her er ti spareknep.Av: Dan Arvid Bjørsvik

Smart: Nordea-kunde Kristian Andersen sparer penger for hver gang han bruker kortet.  Foto: Dan Arvid Bjørsvik
Smart: Nordea-kunde Kristian Andersen sparer penger for hver gang han bruker kortet. Foto: Dan Arvid Bjørsvik Vis mer

270.000 inkassosaker for 2012 tyder på at mange bruker penger de ikke har. Her er ti råd til deg som ikke vil tråkke i pengesalaten.

Sjekk hvor du får best rente på sparepengene

1. Spar over tid

Før du slanker lommeboken er det lurt å sette opp ett eller flere sparemål. Det motiverer til sparing. Samtidig kjennes det godt å bruke penger på noe man har lengtet etter en stund. Nordea-kunde Kristian Andersen sparer opp en buffer med Mikrospar i tilfelle noe uforutsett skal skje.

– For hver gang jeg bruker kortet, trekkes 20 kroner som blir omplassert til en sparekonto. Jeg sparer cirka 1.000 kroner på det i måneden, sier han til DinSide.

Han er ikke alene om å bruke tjenesten. Til DinSide opplyser Nordea at antall Mikrospar-brukere har økt fra 20.000 til cirka 50.000 de tre siste årene.

Les også: Slik vil DNB gjøre det "morsommere" å spare

2. Sammenlign priser

Alltid. Ikke betal mer enn nødvendig. Sjekk om det lønner seg å bytte forsikringsselskap, mobilabonnement, strømleverandør eller tannlege. Gå gjennom banklånet og rentesatsene. Velg den billigste kreditten når du trenger penger på kort varsel.

Hvor billig er egentlig Netcoms nye abonnement?

3. Øk inntekten din

Lei ut et rom eller selg ting du ikke trenger på nett. Slik får du solgt tingene dine.

4. Reduser utgiftene

Fjern utgifter du ikke har bruk for eller ikke har glede av. Bruk Sløsekalkulatoren for å beregne din årlige pengesløsing.

Som programleder i TV3s Luksusfellen gir Silje Sandmæl råd til familier med økonomiske utfordringer. Hun er også forbrukerøkonom i DNB. Foto: Anette Norr
Som programleder i TV3s Luksusfellen gir Silje Sandmæl råd til familier med økonomiske utfordringer. Hun er også forbrukerøkonom i DNB. Foto: Anette Norr Vis mer

– Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken og termosen i stedet for å kjøpe drikke. Det fungerer som bare det, sier DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Les også: Husk at SMS-lån med høye renter bare gir hodebry

5. Søndag er bensindag

– Fyll bensin på søndager, eller mandag før lunsj. Da er det som regel billigere bensin, sier Sandmæl.

6. Shop med måte

Shopping gir kortvarig lykke.

– Jeg oppfordrer folk til å handle klær på salg eller på outlets. Og bytt gjerne klær med venner eller venninner, sier Sandmæl.

– Vær også på utkikk etter salg. Kjøp inn jule- og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene. Ha gjerne en pappeske stående hjemme og fyll den opp i salgstider.

Når det gjelder varer som hvitevarer, biler, båter, elektronikk, byggevarer og møbler går det an å prute eller å bruke lavprisgarantier eller prisløfter. Bruk tid på å oppsøke aktører og spør om du kan få en lavere pris.

– Er du medlem av en fagforening, sjekk ut tilbudene som finnes der.

7. Bruk én forbrukskonto

Når du betaler regningene dine med én konto er det lettere å få oversikt. Det er også billigere enn å bruke kreditt. Med mindre du har god økonomisk sans.

– Og betal alltid ned den dyreste gjelden først, sier Sandmæl.

Trang økonomi? Disse regningene bør du prioritere

8. Planlegging

Planlegg innkjøpene, og lag en handleliste. Gjerne for en uke av gangen. Opprett e-faktura eller avtalegiro, og betal alltid regningene dine før den forfaller for å unngå purregebyr.

Mer om hvorfor du bør velge e-faktura og avtalegiro

– Vær tålmodig, ikke fall for fristelser, men lag en ønskeliste med ting du vil ha til jul og bursdag, sier Sandmæl.

– Hvilke medlemskap kan du skrelle bort? Er du støttemedlem på et treningssenter? Eller kanskje du glemmer å sende tilbake bøker til Bokklubben?

9. Tenk gjennom hva du ønsker

Alt du bruker penger på må du jobbe for. Spør deg selv: Ønsker jeg å kjøpe dyre ting eller ønsker jeg mer fritid? Ønsker jeg å bruke en timelønn eller to på aviser, bøker og filmer eller har jeg tid til å stikke innom biblioteket hvor jeg kan låne det gratis?

10. Månedsbudsjett

Sett opp et månedlig budsjett og følg det. Hvis ikke nettbanken din tilbyr det, kan du sette opp en mal i et regneark.

Nå skal nettbanken varsle deg før budsjettet sprekker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer