Hvordan få ny jobb

Tipsene til deg som er arbeidsledig

Ingen ledige stillinger? Ikke fortvil, slik får du ny jobb.

AKTIV SØKENDE: Forståelig nok vil man finne stillinger som er relevant for sin utdannelse og bakgrunn. Ekspertene tipser om å søke jobb hos aktuelle firmaer selv om de ikke har utlyst noen stillinger. Kanskje får du napp. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
AKTIV SØKENDE: Forståelig nok vil man finne stillinger som er relevant for sin utdannelse og bakgrunn. Ekspertene tipser om å søke jobb hos aktuelle firmaer selv om de ikke har utlyst noen stillinger. Kanskje får du napp. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Er du arbeidsledig, leter etter ny jobb, men ikke finner en eneste ledig stilling som passer for deg, skal du vite at du ikke er alene om dette.

Det er frustrerende å være uten jobb til tross for at du har en god utdannelse og kanskje solid erfaring fra arbeidslivet. For mange er det viktig å finne en jobb som er relevant i forhold til sin egen bakgrunn, og da vil man ikke søke på hvilken som helst utlyste stilling.

Situasjonen kan virke håpløs, men løsningen er enklere enn du tror. Her får du hodejegernes beste tips.

Ikke vent på utlyste stillinger

Tine Martinsen, headhunter og Lead Researcher ved Cruit AS, har ett hovedråd:

Ta kontakt med relevante firmaer selv om de ikke har utlyst noen stilling.

VÆR PÅ HUGGET: Tine Martinsen, headhunter og Lead Researcher ved Cruit AS, anbefaler deg å søke jobb hos relevante selskaper selv om de ikke har utlyst stillinger. Foto: Cruit AS.
VÆR PÅ HUGGET: Tine Martinsen, headhunter og Lead Researcher ved Cruit AS, anbefaler deg å søke jobb hos relevante selskaper selv om de ikke har utlyst stillinger. Foto: Cruit AS. Vis mer

– Veldig mange stillinger blir besatt uten at de annonseres - hverken på interne sider eller offentlig, understreker Martinsen.

Så hvordan går du frem da? Først starter du med å gjøre en grundig research for å finne de selskapene du ønsker å jobbe i.

Sørg for at du vet at det kan være behov for din kompetanse i selskapet, kanskje har du flere kompetanseområder du ønsker å jobbe med?, sier hun.

Gjør deg synlig

 • LinkedIn er et viktig verktøy for jobbsøkende. Bruk tid på å presentere deg på en god måte i din profil. Her kan du flagge at du er jobbsøkende.
 • Finn.no er en fin portal for jobbsøkende. Bruk tid, gjør det ordentlig og tydelig.
 • Registrer CV-en din på NAV og hos aktuelle rekrutterings- og bemanningsbyrå som retter seg mot aktuelle bransjer.
 • Husk å spisse profilen din mot den kompetanse du ønsker å profilere.
 • Benytt sosiale medier aktivt og sørg for å ha oppdaterte og profesjonelle profiler.
 • Benytt eget nettverk og informer venner og bekjente om at du er på utkikk etter nye utfordringer.
 • Undersøk om det er aktuelle kurs du kan ta for å gjøre deg mer aktuell i markedet, eventuelt gjennom NAV. Ofte kan små justeringer i kompetanse øke mulighetene.
 • Sørg for å ha alle relevante dokumenter og gode referansepersoner lett tilgjengelig, da er du forberedt til neste steg i rekrutteringsprosessen.

(Råd fra Tine Martinsen og Jan Erik Kronstad.)

Her bør du bruke tid for å finne ut hvem i organisasjonen som kan ha bruk for din type kompetanse, og ta kontakt med personen direkte. Det bør være en leder, råder Martinsen.

–Ta gjerne første kontakt via telefon, og følg opp med en god mail om du ikke får personen i tale.

For både telefonsamtale og eventuell påfølgende epost, gjelder:

 • Vær tydelig på at du forstår hva du kan bidra med, og på hvilke områder du kan bidra, for nettopp denne personen og dette firmaet.
 • Spiss derfor profilen i hodet ditt og framhev kompetansen du tror at selskapet kan ha bruk for.
 • Vær ydmyk i forhold til denne personens tidsbruk. Vis at du forstår at det sikkert er mange som henvender seg, men at du ber om lov til å vise deg frem.
 • Legg ved en god og gjennomtenkt CV som tydelig viser hva du kan bidra med for nettopp dette firmaet. Det er gull verdt å legge ned godt arbeid i CVen din.
 • Ta også kontakt med et rekrutteringsfirma du har tillit til. Kanskje har de din nye arbeidsgiver som kunde.

Lag deg gode rutiner

Skal du komme deg raskt ut i arbeid, særlig i et tøft marked, bør du se på det å være arbeidsledig som en fulltidsjobb, råder Jan Erik Kronstad, headhunter og daglig leder ved Folk Varig AS.

– Bruk tid på å jobbe strukturert med å identifisere muligheter og være forberedt når muligheten først kommer, sier Kronstad.

Han tipser om følgende:

 • Lag deg gode rutiner, start dagen tidlig og jobb aktivt hver eneste ukedag.
 • Sørg for å få god oversikt over bransjer og selskaper hvor din kompetanse er aktuell.
 • Hold deg oppdatert om hva som skjer i bransjene og hvilke av selskapene som øker bemanningen - det er i hovedsak disse du bør benytte tid på.
 • Mange selskaper har informasjon på egne nettsider om hvordan en skal gå frem for å sende inn åpne søknader, eventuelt hvordan en kan registrere CVen direkte i selskapets databaser.
 • En telefonsamtale gir deg mulighet til å etablere et referansepunkt til senere rekrutteringsprosess, og du får verdifulle minutter som kan være avgjørende for videre aktivitet og dialog med selskapet.
FULLTIDSJOBB: Jan Erik Kronstad, headhunter og daglig leder ved Folk Varig AS, råder deg å se på situasjonen som arbeidsledig som en fulltidsjobb. Hver dag bør du jobbe for å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere. Foto: Folk Varig AS.
FULLTIDSJOBB: Jan Erik Kronstad, headhunter og daglig leder ved Folk Varig AS, råder deg å se på situasjonen som arbeidsledig som en fulltidsjobb. Hver dag bør du jobbe for å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere. Foto: Folk Varig AS. Vis mer

Når du tar kontakt

Etter at du har lest deg godt opp på det aktuelle selskapet du ønsker å søke jobb hos, kan du ta kontakt. Ifølge Kronstad bør du da snakke med en som har myndighet og ansvar knyttet til ditt kompetanseområde.

Vær godt forberedt og bruk samtalen godt, hold den kort og konstruktiv. Innled med å fortelle hvorfor du ringer, spør gjerne hva de vektlegger av relevant erfaring og kompetanse ved ansettelse, og hvorfor dette er viktig, tipser Kronstad.

Ifølge headhunteren må du ikke fokusere på hva du har gjort eller hva du kan, men heller på hva du kan bidra med. Relater din bakgrunn og kompetanse til selskapets behov.

– Avslutt alltid med avklaring om videre aktivitet. Virker dette som en reell match så spør om du kan sende CV-en direkte til vedkommende. Eventuelt spør om du kan henvise til samtalen når du sender inn en åpen søknad, tipser Kronstad videre.

Ikke glem å følge opp etter at du har sendt inn en åpen søknad. Og ikke mist håpet:

– Vær forberedt på at de fleste selskaper som ikke har utlyste stillinger heller ikke er innstilt på å ansette noen der og da, sier Kronstad mens han understreker:

– Jobber du derimot strukturert og godt over tid, vil det øke muligheten for at du raskere kommer deg inn igjen i arbeidslivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer