Tipser du for mye?

Det er ingen regler som sier at du er nødt til å tipse, men det er vanlig å legge igjen litt ekstra når du er på restauranter, barer og hoteller. DinSide har undersøkt hva som er standarden for tipsing.

Du trenger ikke gi flere tusen kroner i tips. Men rund gjerne opp til nærmeste hundre kroner dersom du har fått god service.  Foto: Tore Godager
Du trenger ikke gi flere tusen kroner i tips. Men rund gjerne opp til nærmeste hundre kroner dersom du har fått god service. Foto: Tore Godager Vis mer
Publisert

- Nordmenn er litt gærne når det gjelder tipsing, forteller Espen Halvorsen, vaktsjef ved Peppes Pizza. - Vi opplever ofte at tipsbeløpet ikke stemmer overens med det gjesten har spist, og skulle ønske at folk var mer konsekvente når det gjelder tipsing.

Hos oss er det vanlig at man gir 10 - 15 prosent dersom man er fornøyd med servicen og maten, konstaterer Halvorsen.

- 20 prosent av gjestene våre tipser aldri, selv om servicen og maten er god. Vi har også episoder hvor gjester legger igjen flere hundre kroner i tips, selv om de kun har hatt en pizza og et par glass øl.

- Det virker for meg som om nordmenn ikke har peiling på hvor mye de skal gi i tips, og velger dermed et tilfeldig beløp fra lommeboka, sier Halvorsen.

Sleipe triks

- Vi har også gjester som tar all tipsen selv. Dette skjer når kollegaer, eller andre store grupper går ut for å spise, forteller Halvorsen. - Når regningen kommer, samler man inn penger fra alle sammen og legger dem i en stor pott på bordet.

Ofte er tipsen inkludert i denne potten, og det kan dreie seg om flere hundre, kanskje tusen kroner. En av gjestene tar så frem kredittkortet sitt, gir det til servitøren og putter alle pengene i sin egen lomme. Vi blir irriterte når dette skjer, for da går vi glipp av all tipsen som gjestene har samlet inn, sier en oppgitt Halvorsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer