Én av fire pensjonskroner spares feil:

Tipset som kan gi deg opp mot 500.000 kroner mer i pensjon

Velg riktig aksjeandel på innskuddspensjonen din.

MER Å RUTTE MED: Det er veldig enkelt å justere opp aksjeandelen i innskuddspensjonen din, og dermed få mer i pensjon når du slutter å jobbe for godt, men en del sparer likevel feil, viser en ny undersøkelse fra Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MER Å RUTTE MED: Det er veldig enkelt å justere opp aksjeandelen i innskuddspensjonen din, og dermed få mer i pensjon når du slutter å jobbe for godt, men en del sparer likevel feil, viser en ny undersøkelse fra Storebrand. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvert år setter arbeidsgiver av en viss del av lønnen din til pensjon, altså i det som kalles innskuddspensjon. Disse pengene blir en del av alderspensjonen din når du blir pensjonist, sammen med pensjon du får fra folketrygden og andre spareløsninger du har.

Vi har tidligere forklart hvordan du kan spare opp mye mer i pensjon på bare få minutter.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB kom med et regneeksempel som viste dette:

  • Se for deg tre personer på 35 år med 500.000 kroner i årslønn og fem prosent innskuddspensjon, som planlegger å jobbe til de er 67 år.
  • Person én velger å justere opp aksjeandelen i pensjonsordningen sin til 100 prosent, mens de to andre velger henholdsvis 50 og 30 prosent aksjeandel.
  • Den med høyest andel aksjer vil få forventet pensjon på i overkant av halvannen millioner kroner, mens den med lavest aksjeandel vil få rundt én million. Det er altså 500.000 kroner i forventet pensjon som skiller person én og tre.

Mener 40 milliarder pensjonskroner spares «feil»

En fersk undersøkelse blant Storebrands kunder viser at 25 prosent av pensjonspengene spares for forsiktig.

De fleste arbeidstakere i privat sektor har en spareprofil som består av halvparten aksjer og halvparten renter. Når du begynner å jobbe på et nytt sted, er det som regel denne spareprofilen pensjonspengene dine automatisk blir plassert i.

- For gjennomsnittspersonen er dette en fornuftig aksjeandel, men unge bør ha en større andel av sin sparing i aksjer, sier spareøkopnom Knut Dyre Haug i en pressemelding.

Blant Storebrands 350.000 innskuddskunder, er det bare rundt fem prosent som har byttet spareprofil. Basert på dette kan man anslå at av totalt 150 milliarder kroner i innskuddspensjonsordninger i Norge, er mellom 35 og 40 milliarder kroner plassert for forsiktig.

Enkelt å endre aksjeandel

Å endre pensjonsprofilen tar deg kun et par minutter og er svært lønnsomt. Dette gjør du enkelt ved å kontakte arbeidsgiverens pensjonsselskap og be om råd for valg av spareprofil.

Men, husk at risiko og avkastning henger sammen, og at du ved å velge høy aksjeandel også tar en økt risiko. Avkastningen vil variere fra år til år, i verste fall blir den negativ, og da får du tap på pensjonssparingen. Dette kan typisk skje når risikoen er høy, skriver Finansportalen.

Derfor er det viktig å justere aksjeandelen ned igjen etter hvert som pensjonsalderen nærmer seg.

Følg med på gebyrene

Dersom det er slik at du har pensjon fra en tidligere jobb med innskuddspensjon, kan du tjene mye på å flytte pensjonskapitalbevisene dine. Det er nemlig slik at når du slutter hos en arbeidsgiver med innskuddspensjonsordning, er det du som må betale kostnadene får å forvalte disse pengene når du slutter.

Mange pensjonsforvaltere tar seg godt betalt fordi kundene ikke følger med på kostnadene. Derfor er det lurt å sjekke gebyrene via Finansportalen, for det er du som bestemmer hvor du vil ha pensjonskapitalbevisene dine.

- Hvert år betaler nordmenn over 300 millioner i administrasjonsgebyr på pensjonskapitalbevis, helt unødvendig. Undersøkelser vi har gjort viser at tre av fire ikke aner hva de betaler å administrasjonsgebyrer, sa pensjonsansvarlig Kasper Gisholt i Finansportalen til Dinside.no i fjor høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer