Tistler leger helgens utskeielser

Skal du ut i helgen? Er du blant dem som ikke alltid klarer å begrense eget inntak, og våkner opp neste dag med et tonedøvt grytelokk-orkester på speed mellom ørene? Da kan det hjelpe å plukke blomster på søppelfyllinga! Mariatistel beskytter levercellene mot skader fra alkohol, og reduserer " hangover" plager etter inntak av for mye alkohol, skriver Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Tistler leger helgens utskeielser

Skal du ut i helgen? Er du blant dem som ikke alltid klarer å begrense eget inntak, og våkner opp neste dag med et tonedøvt grytelokk-orkester på speed mellom ørene? Da kan det hjelpe å plukke blomster på søppelfyllinga!

Mariatistel beskytter levercellene mot skader fra alkohol, og reduserer hangover plager etter inntak av for mye alkohol, skriver Bernt Rognlien.

Planten tilhører kurvblomstfamilien og er en tistel som finnes viltvoksende rundt middelhavet og i de fleste land i Europa. Unntaket er Skandinavia, hvor den kun finnes spredt på avfallsplasser. Den ser ut som en tistel med tornetagger på bladene som er brede og har karakteristiske hvite flekker. Blomstene er rødfiolette med 5 cm store korger.

Brukt i århundrer

I europeisk folkemedisin har mariatistel vært brukt mot leversykdommer og depresjon i flere hundre år. Det er derimot ingen ny forskning som viser effekten på depresjon.

Silymarin reduserer også hangover” plager etter inntak av for mye alkohol. Da bør det brukes minst 500 mg daglig . Denne doseringen er også vanlig dagsdose i behandling av leversykdommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer