Tistler leger utskeielsene fra nyttårsaften

Det ble litt mye champagne, ja? Og nå er det et tonedøvt grytelokk-orkester mellom ørene. Da kan blomster hjelpe.

Publisert
Sist oppdatert

Mariatistel beskytter levercellene mot skader fra alkohol, og reduserer hangover plager etter inntak av for mye alkohol, skriver Bernt Rognlien.

Planten tilhører kurvblomstfamilien og er en tistel som finnes viltvoksende rundt middelhavet og i de fleste land i Europa. Unntaket er Skandinavia, hvor den kun finnes spredt på avfallsplasser. Den ser ut som en tistel med tornetagger på bladene som er brede og har karakteristiske hvite flekker. Blomstene er rødfiolette med 5 cm store korger.

Brukt i århundrerI europeisk folkemedisin har mariatistel vært brukt mot leversykdommer og depresjon i flere hundre år. Det er derimot ingen ny forskning som viser effekten på depresjon.

Silymarin reduserer også hangover" plager etter inntak av for mye alkohol. Da bør det brukes minst 500 mg daglig . Denne doseringen er også vanlig dagsdose i behandling av leversykdommer.

Kan redde deg fra dødenForskning har vist at mariatistel inneholder stoffer som har en beskyttende effekt på leveren. Silymarin i mariatistel beskytter levercellene mot skader fra alkohol, andre løsemidler, aflatoxiner og andre sterke giftstoffer. Giftstoffene i hvit fluesopp kan være dødelige ved at de ødelegger lever og nyrer. Silymarin kan da brukes som motgift og redusere de omfattende leverskadene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer